Bescherm je huid tegen de zon

Bescherm je huid tegen de zon
4 augustus 2020 @Maxime

Of je nu op reis gaat of dit jaar voor een staycation kiest, bescherm jezelf ook deze zomermaanden goed tegen de zon. Er gaat momenteel veel aandacht naar het coronavirus, maar daarom blijven andere gevaren niet uit. Vergeet je dus ook in deze tijden niet in te smeren met de juiste zonnecrème en ga tijdig uit de zon. Een goede zonnebescherming beschermt je huid niet alleen tegen verbranding, maar ook tegen huidveroudering en huidkanker.

Bescherm jij je huid op de juiste manier?

Je hebt een goede zonnebrandcrème nodig, moet om de twee uur smeren en per smeerbeurt 30 milliliter zonnecrème gebruiken – dat zijn twee volle soeplepels of een goed gevulde handpalm. Smeer jezelf na het zwemmen opnieuw in, ook als je zonnecrème waterresistent is.

De huid van kinderen tot 16 jaar is gevoeliger en kan sneller beschadigd worden. Bescherm ze daarom extra tegen de zon, door ze vaker in te smeren met een hogere beschermingsfactor. Laat ze ook niet te lang in de zon en zet ze een hoedje op.

Niet enkel bij het zonnebaden

Smeer je niet alleen in als je in de zon zit. Ook als je aan het fietsen, lopen of wandelen bent, zelfs gewoon onderweg, kan je snel verbranden.

Bovendien ben je niet helemaal veilig als je in de schaduw of onder een parasol zit. Een parasol kan nog een deel van de UV-straling doorlaten, en ruim 20 tot 30 procent van de straling kan weerkaatst worden door water, zand en muren.

Geen plekje vergeten

De grotere oppervlaktes zal je wel goed insmeren, maar vergeet ook kleinere, minder voor de hand liggende plekjes niet! Je oren, oogleden en huid rond de ogen, hoekjes van de neus, handen en voeten zijn even belangrijk. Bescherm ook je lippen met een lippenbalsem met SPF (Sun Protection Factor).

Smeer je ook zeker in onder je mondmasker of onder lichte stoffen, aangezien die de UV-straling niet helemaal tegenhouden. Je leest het goed, ook door je kleren kan je verbranden, afhankelijk van de stof. Hoe dikker de stof en hoe donkerder het kleur, hoe beter het beschermt. Een droog, wit katoenen T-shirt biedt maar een bescherming van SPF 10, en natte T-shirts SPF 2.

Werkt je zonnecrème nog goed?

Nog wat restjes zonnecrème over van vorig jaar? Bekijk voor je die opnieuw gebruikt zeker de houdbaarheidsdatum. De meeste zonnecrèmes zijn namelijk maar 12 maanden werkzaam, als je ze goed afgesloten bewaart in een droge, donkere ruimte op kamertemperatuur. Daarna verliezen ze hun actieve werking en beschermen ze je niet meer zoals zou moeten.

Als je zonnecrème heel waterig of klonterig geworden is, en niet meer hetzelfde ruikt als in het begin, werkt het waarschijnlijk niet meer optimaal. Moet je een nieuwe crème kopen? Bekijk zeker de stapelkortingen op ons zonnegamma.

Waarom is een goede bescherming zo belangrijk?

De zon geeft twee soorten straling af die niet worden tegengehouden door de ozonlaag: UVA-stralen en UVB-stralen. Je houdt deze twee uit elkaar door de letter A van ‘Aging’ (veroudering) en B van ‘Bruinen’ en ‘Burning’ (verbranden).

UVA-stralen verouderen je huid dus, en verhogen de kans op huidkanker aanzienlijk. UVB-stralen doen je huid bruinen en verbranden. Verbranden beschadigt je huidcellen trouwens definitief, wat op lange termijn voor huidkanker kan zorgen. Beide soorten straling zijn dus kankerverwekkend, maar een goede zonnecrème zorgt ervoor dat zo weinig mogelijk stralen doordringen in je huid.

De juiste zonnecrème

Je hebt dus een product nodig dat je beschermt tegen beide soorten straling. Een crème uit de supermarkt richt zich vaak vooral op het tegenhouden van UVB, terwijl je in de apotheek heel wat zonneproducten vindt die ook beschermen tegen UVA. Controleer dus of er op de verpakking een factor staat (UVB) en het symbool UVA in een cirkel. Een goede crème die dubbel beschermt, is z’n geld meer dan waard.

Hoe snel je bruint of verbrandt, is erfelijk bepaald. Dit verandert dus niet als je meer of minder in de zon gaat. De factor of SPF die je nodig hebt om je te beschermen tegen UVB-stralen, hangt af van je huidtype en de hoeveelheid UV-straling. Hoe hoger de UV-straling, hoe hoger de factor van je zonnecrème moet zijn, aangezien een hogere factor beter beschermt.

Voor een dagje strand kies je best een factor van minstens 30, zeker voor kinderen. SPF 30 wil zeggen dat je 30 keer langer in de zon kan blijven voor je verbrandt, dan als je niet beschermd zou zijn. Als je onbeschermde huid bijvoorbeeld normaal na 15 minuten verbrandt, duurt dit met SPF 30 30 keer zo lang. Als de UV-straling hoog is, zal je sneller verbranden.

Blekere mensen lopen meer risico om te verbranden, maar ook als je bruiner bent en niet snel verbrandt, moet je je nog steeds beschermen tegen het verouderende en kankerverwekkende effect van UVA-stralen.

Je huid voorbereiden op de zon

Jarenlang werd beweerd dat je minder snel verbrandt als je vooraf een paar keer onder de zonnebank gaat, om de huid zogezegd voor te bereiden op de zomer. Dit is niet waar. Bij mensen die voor hun dertigste af en toe naar de zonnebank gaan, verhoogt de kans op huidkanker bovendien met maar liefst 75 procent.

Je kan je huid van binnenuit echter wel voorbereiden op de zon en extra beschermen met voedingssupplementen op basis van onder andere vitamine A, vitamine E en antioxidanten. Dankzij deze supplementen droogt je huid minder snel uit, is ze beter bestand tegen zonnestralen en zal ze minder snel verouderen. Vergeet ook na blootstelling aan de zon je huid niet te verzorgen met een aftersun, een olie of een extra hydraterend masker.

Huidkankerpreventie

90% van de huidkankers zijn te genezen als ze tijdig ontdekt worden. Controleer jezelf dus regelmatig op vlekjes op je huid. Deze worden melanomen genoemd als het om een beginnende huidkanker gaat. Hierbij volg je best de ABCDE-methode: let op Asymmetrie, Begrenzing, Color (kleur), Diameter en Evolutie. Kortgezegd komt het hierop neer: hoe symmetrischer, regelmatiger, egaler, kleiner en stabieler, hoe beter.

  • Asymmetrie: een onschuldige moedervlek heeft een symmetrische vorm. Een mooie cirkel of ellips hoeft dus geen reden te zijn tot paniek. Is de vorm grilliger en oogt ze minder esthetisch? Dan controleer je best verder.
  • Begrenzing: een onschuldig plekje heeft een regelmatige begrenzing. Dat wil zeggen dat de kleur vervaagt of net heel duidelijk afgetekend is. Is de rand onregelmatig met hier en daar vervaging en op andere plekken een duidelijke scheidingslijn? Dan is de kans groter dat het een melanoom betreft.
  • Color (kleur): ook hier is esthetiek belangrijk. Is de kleur overal hetzelfde binnen de vlek of ontwaar je duidelijk donkerdere of lichtere stukken? Over een plekje met een egale kleur hoef je je zelden zorgen te maken.
  • Diameter: een moedervlek is vaak kleiner dan een halve centimeter en breidt ook niet uit. Een melanoom kan groter zijn dan 0,5 centimeter.
  • Evolutie: wordt het vlekje groter, verandert het van kleur of verdonkert de rand? Dan moet je zeker even een dermatoloog contacteren. Om die te helpen kun je de evolutie bijhouden. Dat kan door nauwkeurige notities te maken over de bovenstaande kenmerken of simpelweg regelmatig foto’s te nemen van de vlek. Zo kan de dermatoloog de evolutie goed volgen.

Zodra één van bovenstaande kenmerken je zorgen baart, boek je snel een afspraak met een dermatoloog, al was het maar om je gerust te stellen. De dermatoloog zal je advies geven, een microscopisch onderzoek uitvoeren en eventueel een huidbiopsie nemen, die je amper zult voelen, om te laten onderzoeken in het labo.

Om melanomen te vermijden of niet te laten verergeren, raden we je alvast aan te zorgen voor een goede zonhygiëne! Vraag raad aan je apotheker als je twijfelt over het juiste zonneproduct voor jouw huid, en bekijk ook de stapelkortingen op ons zonnegamma.