Besmet met corona of alleen maar last van allergieën?

Besmet met corona of alleen maar last van allergieën?
7 mei 2020 @Maxime

Na de winter zijn we maar al te blij om afscheid te nemen van een snotterende neus, een kriebelende keel en niesbuienGenieten van de eerste lentezon met de zomer in het verschiet stemt de meeste mensen gelukkig, maar voor sommigen onder ons steekt er echter een andere boosdoener terug de kop op. In het voorjaar laten de weermannen en -vrouwen immers weten dat de lucht vol zit met pollen. Daardoor kunnen mensen met allergieën last krijgen van klachten aan de luchtwegen. Luchtwegklachten doen in coronatijden echter meteen een alarmbelletje rinkelen. Omdat de symptomen van een allergieaanval en een coronabesmetting soms op elkaar kunnen lijken, ontstaat er misschien twijfel: heb je nu gewoon last van de normale hooikoortssymptomen of ben je mogelijk besmet met het coronavirus? 

Het juiste onderscheid maken 

De voornaamste symptomen van hooikoorts zijn een jeukendeverstopte of juist lopende neus, een kriebelhoest, een geïrriteerde keel, last van de ademhaling, niesbuien, jeukende, branderige en soms gezwollen ogen en een algemeen gevoel van vermoeidheid. Die lopen min of meer gelijk met de symptomen van een coronavirusinfectie, maar er zijn ook belangrijke verschillen.  

Zo merken coronapatiënten vaak een verlies van de geur- en smaakzin op. Daarnaast veroorzaakt corona soms ook koorts en een gevoel dat je ziek bent. Bovendien heb je bij hooikoorts meestal ongemakken aan de bovenste luchtwegen – neus, keel en strottenhoofd, terwijl Covid-19 vooral klachten veroorzaakt aan de lage luchtwegen – luchtpijp, luchtpijptakken en de longblaasjes. Die symptomen, en dan vooral het gevoel van ziek te zijn, komen toch minder vaak voor als je louter lijdt aan hooikoorts.  

Hooikoortspatiënten weten meestal ook wel waar hun klachten vandaan komen. Omdat je in voorgaande jaren ook al met allergiesymptomen had te kampen, weet je wat je voelt of kan voelen. Van zodra je koorts begint te maken of wanneer je je ziek voelt, of als je liever het zekere voor het onzekere neemt, kan je beter je huisarts raadplegen.  

Professor Peter Hellings van het UZ Leuven: “Coronaviruspatiënten hebben ook plots verminderde geur, hebben vaak ook koorts en lageluchtwegproblemen.”

Dan toch ‘maar’ hooikoorts? 

Ongeveer 25% van de bevolking heeft een luchtwegallergie. Dat is best veel, maar gelukkig vertoont niet iedereen ernstige klachten. Wie gevoelig is voor boombollen, graspollen of een combinatie van beide, goed voor 10-15%, heeft een pollenallergie. Het andere deel van de groep heeft een allergie voor de huisstofmijt of andere allergenen die in de lucht hangen. Een combinatie van meerdere luchtwegallergieën is ook mogelijk.  

Waarschijnlijk dan toch maar gewoon hooikoorts, oef. Opgepast! Als je last hebt van luchtwegallergieën, betekent dat niet dat je nu naar hartenlust kan gaan rond niezen en je zakdoekjes kan laten rondslingerenJe kan immers drager zijn van het coronavirus zonder dat je symptomen toont. Door veel te niezen of je neus te snuiten kan je het virus dus wel verspreiden. Heb je dus hooikoorts? Draag ook dan zorg voor jezelf, en je omgeving, door je symptomen optimaal te behandelen met de beschikbare medicatie.  

Zo verlicht je je hooikoortssymptomen 

Om zo veel mogelijk te ontsnappen aan hooikoortsklachten of om ze te verlichten, adviseren we om zoveel mogelijk contact met pollen te vermijden. Probeer je woning niet overdag te verluchten, want dan is de pollenconcentratie in de lucht het hoogste. Dan houd je dus het beste je ramen en deuren gesloten. Als je fysieke inspanningen of buitenluchtactiviteiten wil doen, doe je die ook beter vroeg in de ochtend of laat in de avond.  

Als je toch last krijgt van symptomen, kan je de allergische reactie onderdrukken met antihistaminica in tablet- of sprayvorm of kan je een cortisonehoudende neusspray gebruiken. Je kan ook een vaccinbehandeling voor allergische rhinitis krijgen of immunotherapie volgen. Zelfs in coronatijden blijf je die behandelingen het beste toepassen. Op het moment zijn er immers geen aanwijzingen dat je medicatie of therapie het risico op een besmetting met het coronavirus verhoogt of je gezondheid in gevaar brengt als je een milde corona-infectie hebt. Bij een ernstig coronavirusinfectie, zet je je behandeling beter stop en neem je contact met je huisarts. 

Wil je meer weten over het verlichten van allergieën of welke middelen je preventief kunnen helpen? Vraag raad aan een COOP-apotheker bij jou in de buurt.