Reserveren

Hoe vind ik een oplossing voor allergie?

Doe de test
Hoe vind ik een oplossing voor allergie?

Wat is allergie?

De meesten onder ons hebben het al wel een keer meegemaakt: je hebt plots een jeukende huid, branderige ogen of een vervelende kriebel in je keel. Zit er iets in de lucht, of misschien in mijn eten?

Een allergie uit zich wanneer je overgevoelig bent aan bepaalde stoffen of allergenen in je omgeving. Je lichaam denkt hierbij onterecht dat deze stof schadelijk is en probeert zich te verweren door antistoffen aan te maken. Meestal treedt deze allergische reactie kort na contact met de stof (het allergeen) op, soms pas een paar uren later. Maar vervelend is het in elk geval wel!

 

Symptomen  

Hoe kan ik een allergie opmerken?

Een allergische reactie kan verschillende klachten veroorzaken:

In enkele gevallen treedt een ernstige veralgemeende allergische reactie op: anafylaxie. Dit uit zich in gezwollen lippen, tong en oogleden, huiduitslag en benauwdheid. In dit geval is dringende medische hulp nodig.

Iemand in de adolescentie of op volwassen leeftijd krijgt frequenter te maken met neus- en oogklachten. Ook vrij algemene klachten zoals lusteloosheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en hyperreactiviteit kunnen door allergie veroorzaakt zijn.

Wat veroorzaakt mijn allergische reactie? 

Allergische reacties kunnen heel het lichaam aantasten: je luchtwegen, huid, ogen…

De allergie kan ook verschillende oorzaken hebben:

Allergenen

Voorbeelden van stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken zijn:

De oorzaak van een allergie opsporen

Er bestaan verschillende onderzoeken om allergie op te sporen. De voornaamste zijn:

Dit is in sommige gevallen aangewezen bij ernstige klachten of om een specifieke allergie op te sporen. Ook bij ernstige vormen van netelroos, atopisch eczeem bij kinderen of allergie voor geneesmiddelen kan dit nuttig zijn.

Deze tests zijn nuttig om allergie voor voedingsmiddelen of geneesmiddelen op te sporen. Hierbij wrijft de arts het (vermoedelijke) allergeen op je huid of dient deze het allergeen toe langs de mond.

Bij deze ‘huidpriktests’ maakt de dokter kleine oppervlakkige krasjes en druppelt daar geconcentreerde hoeveelheden van stoffen in waar veel mensen allergisch aan zijn. Na één of meerdere dagen wordt zichtbaar welke krasjes een reactie vertonen en welke stof dit veroorzaakte.

Denk je zelf een voedingsallergie te hebben, maar weet je niet precies voor welk voedingsmiddel? Probeer dan een dagboek bij te houden en er zo achter te komen welke prikkel de reactie uitlokt. Vraag steeds raad aan jouw huisarts of apotheker, die jou advies kan geven en naar de juiste hulp doorverwijzen indien nodig

 Wat kan ik doen om mijn allergie te verzachten?

Weet je waar je allergisch voor bent? Probeer dan het contact met die allergenen zoveel mogelijk te vermijden. Je zal misschien bepaalde voedingsmiddelen moeten schrappen uit je menu of andere alternatieven zoeken voor chemische producten.

Reageer je snel allergisch op cosmetica of zepen, gebruik dan zoveel mogelijk hypoallergene producten. Test nieuwe producten steeds uit op een klein stukje van je arm en wacht voor de zekerheid een uur om te kijken of je huid reageert.

Verder zijn er enkele zaken die de symptomen van jouw allergie kunnen verlichten:

  1. Fysiologisch water

Heb je klachten aan de neus, keel of ogen? Spoel dan met een oplossing zoutwater of ook wel fysiologisch water genoemd.

  1. Niet wrijven

Wrijf niet met je handen in je neus of ogen, dit kan klachten verergeren. Vermijd indien mogelijk het dragen van contactlenzen bij klachten aan de ogen.

  1. Oogdruppels

Droge en jeukerige ogen? Jouw reflextranen, die er ook voor zorgen dat vuiltjes snel wegglijden, bevatten speciale enzymen. Als de productie van deze tranen vermindert, krijg je een branderig gevoel of vermoeide ogen. Laat je ogen voldoende rusten en gebruik speciale oogdruppels zonder conserveermiddelen of die hypoallereen zijn. Oogdruppels voor hooikoorts leggen een soepele traanfilm over je oog, die het beschermt tegen nieuwe pollen en verlicht zo snel rode, branderige jeukende ogen. Vraag raad aan je huisarts of apotheker voor een oplossing op maat.

  1. Goede nachtrust

Kan je de slaap toch niet vatten of heb je een ander type allergie? Vermijd gevaarlijke effecten van vermoeidheid en vraag raad aan je arts of apotheker.

Voel je het jeuken na het lezen van deze blog? Ga dan snel langs bij je apotheker of maak een afspraak met je arts die je meteen verder helpen met het juiste advies of je kunnen doorverwijzen. Vraag aan je apotheek welk supplement jouw klachten kan verlichten en je mood wat oppeppen.

Slecht geslapen? Ongeveer driekwart van de mensen met allergieën lijdt aan slaapstoornissen. De nachtrust wordt namelijk ernstig verstoord. Dit komt vaak voor bij mensen die allergisch zijn aan de huisstofmijt, die zich immers in hoofdkussens en de matras bevinden. Het kan daarom helpen om een huisstofmijthoes rond je matras en kussens te doen. Ook is het belangrijk om regelmatig je beddengoed op een heet programma te wassen en je slaapkamer goed te verluchten.

Advies & inspiratie

Wens je op de hoogte gehouden te worden van informatie en interessant nieuws?