De pollenkalender: beter leven met hooikoorts

De pollenkalender: beter leven met hooikoorts
11 maart 2021 @Maxime

Hooikoorts kan enorm storend zijn. Gedurende de periode waarin je symptomen ervaart, kan het zelfs een opgesloten gevoel geven wanneer je activiteiten vermijdt omwille van je klachten.

Symptomen als een lopende neus, jeukende ogen, kriebel in de keel of benauwdheid kunnen je best ziek doen voelen. Daarnaast kan je slecht slapen of concentratieproblemen krijgen uit vermoeidheid. Al deze symptomen stapelen aardig op, waardoor je soms dagdagelijkse taken uit de weg gaat.

Herken je jezelf hierin? Gelukkig zijn er opties om je comfort iets te verhogen zodat je niet ziek op de bank zit de hele bloeiperiode van de boosdoener in kwestie.

Hooikoorts is namelijk een verzamelnaam voor verschillende soorten pollenallergie. Klachten die met hooikoorts gepaard gaan zijn seizoensgebonden. Welk seizoen dat is, hangt af van persoon tot persoon. Niet iedereen is namelijk allergisch aan dezelfde grassen, planten of bomen.

In onze andere blog over allergieën vertellen we meer over de soorten allergieën en geven we enkele tips.

Lees verder om meer te weten te komen over de pollenkalender en hoe je je allergie onder controle kan houden.

Wat is hooikoorts?

De medische naam voor hooikoorts is allergische rhinitis. In dezelfde familie vinden we huisstofmijtallergie en huisdierenallergie. Het betekent eigenlijk dat het een allergie is waarbij je reactie begint bij de ogen en de neus. Wanneer allergenen je slijmvliezen raken, reageert je immuunsysteem alsof er ziektekiemen binnenkomen door antistoffen aan te maken. Net zoals bij een verkoudheid, kan je je dus ziek voelen wanneer je aan veel allergenen wordt blootgesteld.

Bij hooikoorts zijn dat de stuifmelen en pollen van grassen, bomen en planten. Alleen het stuifmeel dat zich door de lucht laat meevoeren, kan allergische reacties veroorzaken. Planten die hun stuifmeel laten vervoeren door vogels of bijen, nemen we niet op in de mogelijke allergenenlijst. Als je last hebt van hooikoorts, is het dus interessant om te weten welke planten je deze reactie geven en wanneer hun pollen door de lucht zweven. Dat kan je bekijken op de pollenkalender.

Laat hooikoorts je leven niet verstoren: er zijn opties om je symptomen te voorkomen of verzachten. Vraag advies aan je COOP apotheker.

Wat is de pollenkalender?

Op de pollenkalender of hooikoortskalender kan je zien welke bomen en planten pollen door de lucht verspreiden op welk moment. De meeste planten bloeien tussen februari en september, maar de meeste mensen hebben last van symptomen tussen april en augustus. In die maanden bloeien er verschillende grassen en daar zijn de meeste hooikoortspatiënten allergisch aan.

Afhankelijk van hoe de temperaturen schommelen en hoe warm de winter was, kunnen sommige bomen of planten al eerder in bloei gaan. Gelukkig hoef je niet alleen af te hangen van een statische pollenkalender. In veel weerberichten nemen ze ook informatie op over pollen en hooikoorts. Dit kan heel nauwkeurig zijn, zelfs met een kaart met kleurcode en een korte voorspelling.

Door beide hulpmiddelen samen te gebruiken kan je de ergste klachten voorkomen. Aan de hand van de pollenkalender begin je je voor te bereiden op de ergste pieken en het weerbericht geeft je extra informatie over de huidige situatie.

Hoe bereid ik me voor op hooikoortsseizoen?

1. Ken je allergieën

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten aan welke pollen je juist allergisch bent, anders is een pollenkalender ook maar koffiedik kijken. Een dokter kan met precisie vaststellen aan welke stoffen je allergisch bent. De huisarts luistert naar welke klachten je ervaart en zal dan een huidpriktest of bloedonderzoek afleggen.
Heb je astma? Ongeveer 80% van de astmapatiënten heeft ook last van een vorm van allergische rhinitis. Meer en meer artsen geloven dat astma en allergieën uitingen zijn van hetzelfde ziektebeeld. Wanneer je astma hebt, zelfs al heb je het goed onder controle, kan een plotse blootstelling aan allergenen gevaarlijk zijn. Je loopt onmiddellijk het risico dat je het erg benauwd krijgt, wat een aanval kan uitlokken. Als astmapatiënt is allergische rhinitis, in tegenstelling tot bij anderen, dus wel eventueel een gevaarlijke allergie.

Heb je astma? Dan is het extra belangrijk om je allergieën te laten vaststellen.

2. Voorbereiding op hooikoortsseizoen
Als je nog geen diagnose hebt laten maken, raden we dat aan als eerste stap. Op die manier kan je tijdig medicatie halen indien nodig en die een paar dagen op voorhand beginnen nemen. Waarom al medicatie op voorhand nemen? Je krijgt een allergische reactie en dus klachten vanaf het moment dat de allergenen je slijmvliezen raken. Sommige medicatie tegen een lopende neus of branderige ogen, helpt beter wanneer ze voor het optreden van de symptomen al is ingewerkt. Omdat de pollen soms eerder dan voorspeld rondzweven, ben je beter goed beschermd.
Een andere manier om je voor te bereiden, is je leefruimte een goede lenteschoonmaak geven. Het is niet voor niks dat mensen aan het begin van de lente graag alle ramen opengooien en de was buiten hangen. De lentelucht in februari en maart barst nog niet van allergenen en je dekens, kussens en gordijnen hebben na de winter nood aan uitwaaien. Bovendien bevinden er zich binnenshuis ook veel allergenen zoals de huisstofmijt. Lees daar meer over in de blog over allergieën. Wanneer de periode dat jij hooikoorts hebt dan begint, kan je in een frisse leefruimte met de ramen en deuren dicht schuilen voor de allergenen.

3. Behandel je symptomen

Je arts kan medicatie voorschrijven, maar veel neussprays, oogdruppels of andere middelen die de symptomen verzachten, zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek. Vraag advies aan je COOP apotheker en vertel hem of haar welke klachten je het meest last bezorgen.

In de apotheek vind je verschillende soorten middelen waarmee je je klachten kan verminderen of voorkomen. We spreken dan eigenlijk over symptoombestrijding, want een allergie kan je toch niet genezen met een medicijn. Dit zijn de verschillende opties die je hebt bij symptomen van allergieën:

Oogdruppels
Oogdruppels spoelen de allergenen uit je ogen, wat snelle verlichting brengt wanneer je last hebt van jeukende ogen. Omdat ze je ogen hydrateren, zal het ook helpen bij roodheid of een geïrriteerd en droog gevoel. A.Vogel Pollinosan oogdruppels hydrateren, verzachten rode ogen en helpen klachten voorkomen.

Sommige neussprays moet je al op voorhand consequent beginnen gebruiken.

Er bestaan oogdruppels met antihistaminica, dat is een medicijn dat de werking van histamine tegenhoudt. Histamine is een stof die ons lichaam aanmaakt bij een allergische reactie en dus de symptomen veroorzaakt.

Oogdruppels met cromonen voorkomen dat je lichaam de stoffen aanmaakt die een allergische reactie veroorzaken. Dit soort middelen werken dus beter nog voor je in aanraking komt met allergenen en gebruik je dus aan de hand van de hooikoortskalender voor het beste resultaat.

De huid rond je ogen kan ruw of geïrriteerd aanvoelen wanneer je vaak jeukende ogen hebt. Kamillosan Ofta kompressen hebben een hydraterende en beschermende werking op de gevoelige huid rond je ogen. Zoek je een oogcrème om aan je dagelijkse verzorging toe te voegen? Het Toleriane gamma van La Roche Posay heeft zachte hydraterende gezichtsverzorging voor de allergische of gevoelige huid.

Neussprays

Een neusspray zoals Physiomer werkt met hetzelfde principe: de allergenen worden weggespoeld, waardoor je slijmvliezen niet meer zullen reageren.

Ook hier heb je de keuze tussen neusspray als spoeling en neusspray met antihistaminica of op basis van cromoglicinezuur. Antihistaminicum biedt verlichting wanneer je last hebt van symptomen en neusspray met cromoglicinezuur begin je een paar dagen op voorhand al te gebruiken voor een goede bescherming. De laatste werkt pas nadat je het een periode consequent gebruikt. Daarna ben je beschermd tegen allergische reacties. Vraag zeker advies aan je apotheker, want dit medicijn werkt niet voor iedereen even goed.

Antihistaminica
Medicatie die de werking van histamine blokkeert, kan je ook innemen. Tabletten met antihistaminica kennen onderling ook enkele verschillen in werking. Sommige soorten kunnen je slaperig of duizelig maken, dus vraag aan je dokter zeker een variant die bij jouw dagelijkse activiteiten past.