Eerste hulp bij droge ogen

Eerste hulp bij droge ogen
8 november 2019 @Maxime

Zit je ook soms in je ogen te wrijven tijdens het lezen? Heb je het gevoel dat je ogen droog zijn en zie je soms even wazig? Dan heb je last van droge ogen. Eén op zeven mensen heeft last van deze chronische aandoening. De meesten proberen dit te negeren en vermijden lenzen, airco en droge lucht. Droge ogen kunnen echter op lange termijn blijvende gevolgen hebben voor je gezichtsvermogen. Je behandelt dit ongemak dus beter snel en grondig.

Waarom zijn mijn ogen droog?

Alles heeft te maken met de traanproductie. Een potje huilen zal echter niet helpen. Emotionele tranen hebben immers een andere chemische samenstelling dan zogenaamde reflextranen. Deze laatste bevatten smerende enzymen die ervoor zorgen dat vuiltjes en ook je oogleden vlot over je oogbol glijden.

Als de productie van deze reflextranen verminderd is, of de samenstelling veranderd, krijg je last van jeuk, een branderig gevoel, vermoeide of rode ogen. De symptomen nemen vaak toe in de loop van de dag. Als je het probleem negeert, kan er pijn, irritatie, lichtschuwheid of zelfs gezichtsverlies optreden.

Er zijn verschillende oorzaken van droge ogen:

 • ouderdom (verminderde traanproductie bij oudere mensen)
 • hormonale wijzigingen (menopauze, menstruatie, zwangerschap)
 • auto-immuunziekten waarbij de traan- en speekselklieren chronisch ontstoken zijn
 • neveneffecten van bepaalde geneesmiddelen zoals de pil, neuroleptica en antidepressiva
 • allergie gepaard met ontstekingen van het oog
 • diabetici kunnen een verhoogde kans hebben op droge ogen
 • na laserbehandeling of oogoperatie kan men tijdelijk last hebben van droge ogen
 • blepharitis (ontsteking van de oogleden) kan soms leiden tot droge ogen
 • te weinig of inefficiënte knipperbewegingen door ziekte of door omgeving
 • omgevingsfactoren zoals airconditioning, rook of droge lucht
 • contactlenzen absorberen het traanvocht en kunnen leiden tot droge ogen
 • bewaarmiddelen in oogdruppels
 • te weinig omegavetzuren in de voeding
 • kleine partikels make-up kunnen het evenwicht in de traanfilm verstoren

Wat kan ik eraan doen?

Hou rekening met je ogen en geef ze voldoende rust. Vermoeiende activiteiten zijn computerwerk, televisiekijken, lezen en autorijden. Knipper bewust vaker terwijl je dit doet. Denk ook aan je ergonomie: hou je boek niet te dicht bij je ogen en zorg voor voldoende licht. Kantel je computerscherm ietsje naar beneden en zet het op 50 à 60 cm van je ogen.

Ontspan je ogen ook regelmatig door bijvoorbeeld even naar buiten te kijken of ze korte tijd te sluiten. ’s Avonds kun je je oogleden ontspannen door er een lauw kompres op te leggen. Bij je apotheek vind je individueel verpakte vochtige doekjes hiervoor. Je lenzen en bril zo veel mogelijk afwisselen, helpt je ogen om te ontspannen. Ga ook regelmatig naar een oogarts.

Eet je tranen gezond

We vertelden al dat reflextranen een andere chemische samenstelling hebben dan emotionele tranen. Je kunt de balans in je reflextranen ook verbeteren door op je voeding te letten. Reflextranen hebben nood aan antioxidanten, fyto-oestrogenen en omegavetzuren. Deze vind je vooral in vette koudwatervissen. Ook avocado, lijnzaadolie, soja, thee, pompelmoes, blauwe bessen en voedingssupplementen kunnen helpen. Drink voldoende water. Een extra glas per dag kan, in combinatie met de juiste voedingssupplementen, je droge ogen verhelpen.

Moet je door omstandigheden toch in een ruimte met droge, rokerige of stoffige lucht zitten? Probeer dan de luchtvochtigheid te verhogen. Dat kan met een luchtbevochtiger, maar ook een bakje water doet vaak al veel.

Krijg je in de namiddag hoofdpijn en zie je soms wazige plekken? Dan is een afspraak met de oogarts zeker aangewezen. Loop meteen ook naar je apotheker om de symptomen te verlichten. Daar vind je voedingssupplementen en kunsttranen.

 

Kunsttranen: vraag raad aan je apotheker

Kunsttranen zijn druppels, gel of zalf die het oogvocht dikker maken en ervoor zorgen dat het hoornvlies niet uitdroogt. Er zijn vele soorten op de markt, met of zonder conserveermiddelen. Bespreek met je apotheker welke soort voor jou het beste is. Conserveermiddelen kunnen immers allergische reacties uitlokken.

Naarmate de ernst van de uitdroging zal je apotheker druppels, gel of een zalf meegeven. Hij of zij legt ook graag het correcte gebruik uit. Onthoud dat je bij verkeerd gebruik nog meer schade kunt aanrichten, in plaats van het probleem te verhelpen. Als je de kunsttranen echter correct gebruikt, kunnen ze snel verlichting brengen.

 

Voel je je ogen na het lezen van deze blog jeuken? Haast je dan naar je apotheker en maak een afspraak met een oogarts. Droge ogen zijn vervelend, maar je kunt het probleem snel verhelpen met het juiste advies.