Gezond de examens door

Gezond de examens door
1 december 2019 @Maxime

De blokperiode is voor veel studenten een uitputtingsslag, zowel fysiek als mentaal. Een Britse studie waarschuwt zelfs dat examenstress bestaande psychologische problemen erger kan maken. Tijdens de examens kan extra zelfzorg het verschil maken. Niet alleen voor je punten, maar ook voor jezelf. We willen je graag helpen om in deze spannende tijden de kalmte te bewaren met deze vier onmisbare adviezen.

Tip 1: zorg voor extra beweging én slaap

In de examenperiode een nacht doorwerken of je wekelijkse sportafspraak overslaan, het komt vaak voor. Nochtans is het bewezen dat studenten die meer slapen betere studieresultaten behalen. Je hoofd volstoppen met weetjes heeft weinig zin als je je hersenen niet de rust geeft om alles te verwerken. Tijdens je slaap verplaats je de verzamelde kennis van je korte- naar je langetermijngeheugen. Naar je examen vertrekken na een nacht zonder slaap, geeft een groot risico op black-outs en geheugenproblemen.

Kun je moeilijk slapen door de stress? Je apotheker heeft vast tips over plantaardige rustbrengers.

Tijdens het sporten of licht bewegen gebeurt min of meer hetzelfde: je hersenen krijgen de tijd om via ontspanning de leerstof dieper op te nemen. Bovendien is het lange zitten bij het studeren nefast voor je lichaam, waardoor afleidende kwaaltjes de kop kunnen opsteken. Een stijve rug kan je concentratievermogen verminderen. Bij een gezonde geest hoort dus wel degelijk een gezond lichaam.

Tip 2: je grootmoeder had gelijk

Er bestaan talloze onschadelijke trucjes om je concentratievermogen te verbeteren. Sommige berusten op eeuwenoude traditie. Het advies dat je grootmoeder gaf, is meestal nuttig. Bovendien werken deze adviezen vaak ontspannend en geven ze je meer zelfvertrouwen. Zijn de tips onschadelijk en heb je de indruk dat ze prestaties verbeteren? Laat niets je dan tegenhouden om zo veel mogelijk controle te krijgen op waar jij je goed bij voelt. Je apotheker heeft ook vast nog een aantal tips voor jou.

Een greep uit het aanbod van grootmoeders adviezen:

Heb je zelf nog tips? We horen het graag!

Tip 3: weg met slechte invloeden

We beschreven hierboven al dat je extra op je voeding moet letten, een lichaam onder stress is wel wat gevoeliger aan slechte invloeden. Zo kom je makkelijker gewicht bij door fastfood of slaaptekort wanneer de stresshormonen alles beheersen. Deze slechte invloeden zijn niet alleen alcohol, vetten, suiker of andere voedingsmiddelen die je een snelle oppepper lijken te geven. Je bent namelijk zo geprogrammeerd dat je stressvermijdend gaat handelen en dus wegvlucht in alle mogelijke afleidingen. Dit is normaal, je lichaam ervaart examenstress als bedreigend en wil er zo snel mogelijk uit ontsnappen.

Bescherm jezelf daarom nog voor je begint te blokken: gooi tijdelijk alle mogelijke afleiding van je computer, blokkeer games en sociale media, zet alle meldingen uit en leg je smartphone in een andere kamer. Ruim ook voor het blokken je studeerkamer op. Je zal zien, eens je achter je boeken zit, lijken die taken die je al weken uitstelt, zoals opruimen en kuisen, plots erg aanlokkelijk.

Tip 4: je bent niet alleen

Ook de sociale afzondering tijdens het blokken kan zwaar wegen. Sommige studenten sluiten zich volledig af van de buitenwereld. Leven als een kluizenaar kan voor sommigen helpen, anderen voelen zich er erg eenzaam door. Heb je duistere gedachten of problemen om je te concentreren? Weet dat deze situatie tijdelijk is en je niet de enige bent die erdoor moet. Aarzel niet om hulplijnen te gebruiken. Er zijn heel wat chatboxen en telefoonlijnen die speciaal voor jou extra bemand worden tijdens de blokperiode. Teleblok is bijvoorbeeld een prima hulplijn.

Heb je een extra oppepper nodig? Dan is het aangewezen om een vitaminekuur te volgen of je lichaam te helpen door een tonicum. Je apotheker heeft vast zinvolle adviezen. Lees ook onze blog over hoe vitamines en tonica vermoeidheid kunnen verhelpen.

Wordt het je echt te veel? Aarzel niet om hulp in te roepen. We wensen je alvast veel succes en een positief resultaat!