Last van allergie? Voel je beter door een aangepaste levensstijl

Last van allergie? Voel je beter door een aangepaste levensstijl
26 februari 2021 @Maxime

Allergieën kunnen erg vervelend zijn en zelfs je dagelijks leven beïnvloeden. Heb je regelmatig last van symptomen? Dan kan je beter naar de huisarts gaan om een diagnose te laten stellen. Dat is de enige manier om helemaal zeker te zijn waar je last van hebt en welke behandeling bij jou past.
In deze blog vertellen we meer over welke allergieën vaak voorkomen. We geven ook enkele tips om je comfort te verbeteren wanneer je last hebt van allergische reacties.

1.Allergieën

Oorzaak

Het immuunsysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde stoffen. Ons lichaam bestrijdt ziektekiemen en schadelijke stoffen met verschillende eiwitten die we aanmaken. Het is een complex systeem en wanneer het verstoord is, kan dat leiden tot uiteenlopende gezondheidsproblemen. Hoe een verstoord immuunsysteem zich uit, hangt af van persoon tot persoon.

Wanneer je immuunsysteem overactief of verstoord is, kan dat leiden tot een te sterke reactie op stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn. Je lichaam maakt één keer te veel antistoffen bij aanraking met een stof en vanaf de volgende keer krijg je een allergische reactie. Eénmaal je een allergie hebt, kan je die niet zomaar genezen. Enkel na hormonale veranderingen of bij ouder worden kan je reactie op bepaalde stoffen verminderen of verdwijnen.

Waarom dit gebeurt is nog niet 100% zeker, maar uit onderzoek blijkt dat de gezondheid van het darmslijmvlies een grote rol speelt in het immuunsysteem. Een verstoring van de darmflora kan ontsteking van het darmslijmvlies veroorzaken en zo het immuunsysteem verstoren. Dit is vooral te wijten aan onze typisch Westerse levensstijl: te weinig slaap en beweging in combinatie met te veel stress, alcohol en slechte voedingsgewoonten.

Allergie vaststellen

Om vast te stellen of je een allergie hebt, ga je naar de huisarts of eventueel een specialist. Hij of zij zal je klachten overwegen en op basis hiervan een huidpriktest, een bloedonderzoek of een provocatietest uitvoeren.

Het is belangrijk om te weten welke allergieën je precies hebt. Sommige klachten zijn gewoon vervelend, andere kunnen gevaarlijk zijn. Een hevige allergische reactie kan snel opkomen en soms leiden tot een anafylactische reactie, wat levensbedreigend kan zijn.
Heb je astma in combinatie met allergieën? Dan moet je altijd waakzaam zijn en je allergie triggers goed kunnen herkennen. Voor jou kunnen milde prikkels genoeg zijn om een astma-aanval uitlokken.

Allergie vaststellen met een priktest

Enkel een arts kan met precisie vaststellen waar je allergisch aan bent

Soorten allergieën

Allergenen zijn de stoffen die een allergische reactie kunnen uitlokken. Meteen of kort nadat je in aanraking bent gekomen met allergenen kan je verschillende symptomen vertonen. Kortademigheid, last van jeuk, tranende ogen, hoofdpijn, duizeligheid, zwellingen in of rond de mond zijn enkele voorbeelden van veel voorkomende klachten.

Dit zijn de verschillende soorten allergieën en waar je op moet letten:

Allergie voor dieren

Bij een allergie voor dieren vertoon je een reactie op de huidschilfers of veren. Ook in het speeksel of de urine van huisdieren zitten er allergenen. Wanneer je in aanraking komt met een dier waar je allergisch voor bent, zal je onmiddellijk klachten ervaren. Jeukende huid, een droge keel of hoest, last aan je ogen en neus en vermoeidheid zijn enkele van de meest voorkomende uitingen van een allergie voor huisdieren.

Tips

Was meteen je handen en gezicht en verwijder je uit de ruimte waar het dier leeft om je terug beter te voelen. Je neus spoelen met een milde neusspray of oogdruppels zullen snelle verlichting geven. Physiomer neusspray spoelt de allergenen en overtollig slijm uit je neus en A. Vogel oogdruppels verzachten jeukende en rode ogen.

Is er een huisdier op bezoek geweest of heb je soms last van je eigen huisdieren? Dan kan het zijn dat je last blijft hebben van haartjes of huidschilfers die in je woning achterblijven. Met een ontsmettende reiniger of anti-allergenen spray voel je je gauw weer comfortabeler. De anti-allergenen spray van Q-viva werkt op basis van actieve probiotica. Dit zijn goede bacteriën die op een natuurlijke manier de allergenen afbreken die huisdieren en huisstofmijten achterlaten. Grondig afstoffen en poetsen is sowieso een goed idee om allergische reacties te vermijden of verminderen.

Allergische rhinitis

Allergische rhinitis is een overkoepelende term voor pollen- en huisstofmijtallergie. Beide allergieën bezorgen last wanneer de allergenen de slijmvliezen van de ogen, neus en luchtwegen aanraken. De meest voorkomende klachten zijn een lopende neus, niesbuien, jeukende en tranende ogen en benauwdheid of hoesten. Bij een huisstofmijtallergie kan er ook eczeem optreden.
Deze allergieën kenmerken zich doordat je moeilijk kan ontsnappen aan de omstandigheden waardoor je klachten krijgt. Hoe kan je hier dan wel mee omgaan?

Pollenallergie tips

Een hooikoortskalender bij de hand houden kan je helpen om voorzorgsmaatregelen te nemen. In de periodes dat jij last kan krijgen, kan je een (zonne-)bril bij de hand houden, ramen en deuren sluiten bij droog weer en je was niet buiten laten drogen. Haal alvast neusspray en verzachtende oogdruppels in huis of vraag aan je apotheker welke medicatie er voor jou beschikbaar is.

Huisstofmijtallergie tips

Helaas zijn de huisstofmijten het hele jaar door actieve wezentjes. Ze zijn zo klein dat ze voor ons niet zichtbaar zijn en leven van menselijke en dierlijke huidschilfers. Hun naam geeft het al weg: ze vertoeven vooral in stof dat we in huis vinden zoals in tapijten, in ons bed en in de bedjes van huisdieren. Mensen zijn niet allergisch aan de minuscule diertjes, maar wel aan hun uitwerpselen.

Vermijd zo veel mogelijk gestoffeerde meubels en tapijten en hang eventueel synthetische gordijnen op. Ventileer je woning goed en was lakens en dekens regelmatig. Neem zo vaak mogelijk stof weg en doe dat met een vochtige doek zodat stofdeeltjes niet opwaaien en ergens anders neerdalen. Overweeg een stofzuiger zonder zak. Er bestaan anti-allergene reinigingsmiddelen die zeer effectief allergenen uit de leefomgeving verwijderen. Met een ontsmettende allesreiniger zoals DettolPharma poets je bacteriën en stof grondig weg en een anti-allergenen spray helpt de allergenen die huisstofmijten achterlaten in textiel af te breken.

Symptomen van allergie kunnen je dag behoorlijk verstoren. Vraag aan je apotheker wat je opties zijn om je comfort te verhogen.

Allergie voor insecten

Een allergie voor insecten doet je reageren op het gif dat bijen, wespen of hommels inspuiten wanneer ze steken. Vaak leidt dit tot jeukende uitslag, ademhalingsproblemen en eventueel bloeddrukdaling, braken en diarree en bewustzijnsverlies. Dit is een gevaarlijke allergische reactie die in uitzonderlijke gevallen levensbedreigend kan zijn.

Tips

Denk je dat je een allergie voor insectenbeten hebt? Ga zeker naar een arts om dit te laten vaststellen. Er bestaat een hyposensibilisatiekuur of immunotherapie die de allergie een stuk minder gevaarlijk maakt.

Contactallergie

Een contactallergie een reactie van de huid bij het aanraken van bepaalde materialen. Gekende allergenen die dit soort ontstekingsreactie veroorzaken zijn nikkel, chroom, rubber en bewaarmiddelen en parfums in cosmetica. Vaak komt de allergische reactie wat later tot uiting, meestal in de vorm van eczeem.

Tips

Je levenskwaliteit gaat er sterk op vooruit wanneer je precies weet aan welke stoffen je allergisch bent, zodat je ze kan vermijden en alternatieven kan vinden. Tegenwoordig bestaan er genoeg zepen en andere hygiënische producten voor de allergische huid.

Geneesmiddelenallergie

Geneesmiddelenallergie kan onmiddellijke reactie veroorzaken, of klachten kunnen pas trager opkomen. Alle geneesmiddelen kunnen in principe een reactie veroorzaken, maar enkele soorten medicatie zorgen voor het grootste aandeel in allergische reacties. Antibiotica of bepaalde medicatie voor narcose leiden het vaakst tot klachten. De symptomen komen trager op bij bepaalde antibiotica, anti-epileptica of contactallergie wegens ontsmettingsmiddel of andere op de huid aangebrachte geneesmiddelen.

Tips

Ook hier is het weer een kwestie van juiste diagnose laten stellen en de allergenen vermijden.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie krijg je binnen een paar minuten tot twee uur nadat je een bepaald soort voeding gegeten hebt, last van klachten. Er is geen specifieke reden waarom, maar het zijn vaak dezelfde bekende allergenen die een voedselallergie teweeg brengen: pinda, soja, eieren, koemelk, noten, bepaalde soorten fruit, tarwe, vis, garnalen, schelpdieren en tomaten.

Klachten die ontstaan na het eten van bepaalde voeding kunnen verschillende oorzaken hebben. Praat met je apotheker of huisarts.

De symptomen van een voedselallergie zijn:

  • jeuk, zwelling en roodheid in en rond de mond en lippen;
  • misselijkheid en overgeven, diarree en buikpijn;
  • bloeddrukdaling en eventueel verliezen van bewustzijn.

Als je vooral last hebt van darm- en maagklachten, zal de arts eerst op zoek gaan naar andere aandoeningen. Dat soort symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door darmziekten of een voedselintolerantie.

Wat is het verschil tussen intolerantie en een allergie?

Het verschil tussen een intolerantie en een allergie ligt in hoe het lichaam reageert op bepaalde stoffen. De symptomen van een voedselallergie zijn over het algemeen wel anders dan wanneer je last hebt van een voedselintolerantie. Er kan wel twijfel ontstaan bij het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie.

2.Intolerantie

Oorzaak

Hoewel intoleranties ook in de darmen ontstaan, zijn ze niet hetzelfde als allergieën. Voedselintoleranties ontstaan omdat je lichaam bepaalde enzymen of eiwitten tekort heeft die nodig zijn om stoffen te verteren. Specifiek spreken we over enzymdeficiënties, farmacologische reactie en overgevoeligheidsreacties.
In het geval van een voedselintolerantie krijg je niet meteen klachten. Ze treden iets later op omdat ze ontstaan in je spijsverteringskanaal. Klachten treden ook pas op wanneer je de tolerantiegrens bereikt, dat wil zeggen wanneer je een bepaalde hoeveelheid van een stof hebt binnengekregen. Die tolerantiegrens kan voor iedereen anders zijn.

Intolerantie vaststellen

De meest voorkomende voedselintoleranties zijn lactose-intolerantie, glutenintolerantie, fructose-intolerantie en gevoeligheid voor kleurstoffen en conserveermiddelen.

Typische klachten bij een voedselintolerantie zijn darmproblemen zoals een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie en winderigheid. Ook jeuk en eczeem, hoofdpijn en duizeligheid komen voor. Zelfs luchtwegproblemen en heesheid kunnen liggen aan voedselintolerantie.

Veel van deze klachten kunnen ook horen bij een slechte spijsvertering en wijzen dus niet meteen op voedselintolerantie. Twijfel je? Vraag raad aan je COOP apotheker. In de apotheek kan je voedingssupplementen krijgen die bijdragen tot een gezonde spijsvertering.

Tips

Om erachter te komen welke voedselintolerantie je klachten veroorzaken, volg je een eliminatiedieet. In tegenstelling tot allergieën, kunnen intoleranties niet met bloedonderzoek ontdekt worden. Om lactose-intolerantie vast te stellen, bestaat er wel een blaastest.

Het eliminatiedieet duurt zes weken. De eerste drie weken sluit je de meest voorkomende intolerantietriggers uit zodat je zonder klachten kan beginnen met onderzoeken. De volgende drie weken neem je telkens enkele dagen om één type voedsel dat mogelijk klachten veroorzaakt weer toe te voegen aan je dieet. Bij klachten weet je dan meteen welke voeding de boosdoener was.

Ga hier niet zomaar zelf mee aan de slag. Sommige diëtisten werken rond intoleranties en hebben alle kennis om je op een gezonde manier op weg te helpen. Zo vermijd je dat je onopgemerkt een tekort aan voedingsstoffen of vitaminen oploopt. Advies van een diëtist of arts zorgt bovendien voor een hogere levenskwaliteit. Dankzij alle alternatieven en hulpmiddelen die intussen voorhanden zijn, behoud je een zo normaal mogelijk eetpatroon.