Last van muggen?

Last van muggen?
24 juni 2020 @Maxime

De temperatuur stijgt en de zomer nadert met rasse schreden… hoera! Helaas brengen de helder blauwe hemels ook iets minder leuk met zich mee: muggen. Benieuwd naar wanneer je ze mag verwachten, waarom ze jou nu liever steken dan iemand anders, en wat echt werkt tegen muggen(beten)? Lees dan gewoon verder! We doen de geheimen van deze venijnige beestjes uit de doeken.

Wanneer komen ze je lastigvallen?

Vooral tijdens de zomermaanden komen muggen vervelend rond je oren zoemen. Dat komt omdat de huissteekmug – de meest gekende muggensoort bij ons – in de winter een rustpauze neemt. Zodra het warmer weer wordt, ontwaken ze uit hun winterslaap en gaan ze op zoek naar bloed. Niet om lastig te doen. Wel om zich voort te planten. De rode vloeistof zit namelijk boordevol stoffen die helpen om hun vruchtbare muggeneitjes te ontwikkelen. Daarom dat ook enkel de vrouwelijke muggen je prikken.

De regenbuien van de afgelopen tijd voorspellen ook niet veel goeds. Muggenlarven hebben namelijk vochtig weer nodig om zich te ontwikkelen. Ze voeden en groeien in stilstaand water. Rivieren, regenplassen en -tonnen zijn dus de ideale broedplaatsen. En zich van een ei tot een volwassen insect ontwikkelen, kost ze maar 6 à 10 dagen! Daarom zijn er altijd meer muggen in de nabijheid van water.

Lijken muggen jou altijd uit te kiezen?

Ook al lijkt het niet zo, wordt iederéén wel degelijk door muggen gestoken. Echter merken sommige mensen het niet of minder op omdat ze simpelweg geen allergische reactie op de beet hebben. De eventuele jeuk houdt daardoor maximum twintig minuten aan. Anderen zijn daarentegen echte muggenmagneten, en worden horendol van de jeuk. Hoe komt dat? Wel, muggen lijken een voorkeur te hebben voor mensen die allergisch zijn aan hun steken. En bovendien, weten ze die mensen ook te vinden. Als het een troost mag wezen: hoe meer je gestoken wordt, hoe sneller je lichaam dit kan verwerken.

Wat trekt muggen aan?

We weten al dat muggen een voorkeur hebben voor wie allergisch is aan hun steken. Er gaan echter nog veel mythes de ronde over wat muggen al dan niet zou aantrekken. We zetten even de feiten op een rijtje.

  1. Zoals gezegd zijn het alleen vrouwelijke muggen die prikken. Om bloed op te sporen hebben ze een uitstekende antenne met geurreceptoren waarmee ze je soms tot 70 meter ver ruiken. Ze kiezen hun slachtoffer op basis van de geur.
  2. Via je huid en je adem geef je honderden chemische verbindingen af, afhankelijk van je genen en dieet, waardoor je een uniek geurprofiel hebt. Zo geeft iedereen geuren af die muggen aantrekkelijk vinden, maar ook die muggen afstoten. Het gaat om de verhouding hiertussen. Hoe meer van die ‘lekkere’ geuren je uitstoot, hoe liever de mug jou zal steken.
  3. Zwangere vrouwen ademen meer van die aantrekkelijke chemische verbindingen uit, en dus zijn ze een echt feestmaal voor muggen. Ook zweetvoeten, een zweetgeur na het sporten, en je geur als je net bier hebt gedronken, trekken muggen aan. Verder zijn grotere mensen meer in trek omdat ze zoals zwangere vrouwen meer koolstofdioxide afgeven.
Kleine kinderen hebben muggen dus minder graag. Gelukkig maar, want kinderen reageren vaak heftiger op muggenbeten, door hun immuunrespons op de stoffen in het speeksel van muggen. Hierdoor hebben kinderen meestal meer last als ze muggenbeten hebben.

Wat kan je tegen muggen doen?

Aangezien muggen afgaan op geuren, en niet op licht of geluid, ben je niet veel met muggenlampen zonder geur of een ultrasoon gezoem dat muggen zou afschrikken. Om muggen af te stoten, moet je dus inspelen op hun enige selectiecriterium: geur. Veel mensen vertrouwen daarom op geurkaarsen met citronella. Deze kunnen werken tegen muggen, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Ook elektrische geurverspreiders zijn niet altijd een goed idee. Ze geven namelijk giftige dampen af die niet altijd onschuldig zijn voor mensen. Informeer je dus goed voor je ze een hele nacht inademt.

Voorkomen

De beste optie is om een muggen-afstotende geur rechtstreeks op je lichaam aan te brengen. In je COOP-apotheek kun je verschillende soorten sprays en rollers vinden, de ene al wat krachtiger dan de andere. Een product met DEET werkt het allerbeste. Het is echter niet altijd aangeraden, dus je vraagt best eerst advies aan je apotheker. Ook interessant om te weten: DEET vermindert de werkzaamheid van zonnecrème. Breng daarom altijd eerst zonnecrème van factor 30 of meer aan en daarna pas DEET.

Voor jonge kinderen kan je een efficiënt plantaardig alternatief gebruiken op basis van eucalyptusolie: citriodiol. Dit is het enige officieel insectenwerend middel van natuurlijke oorsprong. Verwar het niet met citronella, een etherische olie die onvoldoende werkzaam is tegen insecten (slechts enkele minuten).

Naast lotions speciaal gemaakt voor kinderen, zijn er ook antimuggensprays in een handig reisformaat. Die zitten standaard in onze reisapotheek. In tropische landen heb je een product met 30 tot 50% DEET nodig. Antimuggen-producten stoten niet alleen muggen af, de meeste houden ook andere insecten zoals vliegen, wespen en teken uit je buurt.

Smeer je liever niet? Er zijn ook (navulbare) muggenbandjes die je simpelweg draagt als een armband. Die zijn waterresistent, kunnen tot 15 dagen meegaan en bevatten het plantaardig middel citriodiol. De muggenbandjes zijn vooral nuttig als je in beweging bent, omdat ze dan de geur meer verspreiden. Als je stilzit, is je bovenlichaam grotendeels beschermt maar kunnen muggen nog steeds voor je benen gaan.

Verzachten

Als je dan toch gebeten bent, zijn er gelukkig crèmes en gels om de insectenbeten te behandelen. Ze hebben een verkoelend effect, verminderen de jeuk en verzachten het irritant gevoel.

Om jou zonder jeuk de zomer door te loodsen, gelden op bepaalde afstotende en verzachtende antimuggen-producten in je COOP-apotheek promo-acties van 15 juni tot 31 augustus 2020. Ga zeker een kijkje nemen!

Nog meer tips

Naast deze producten hebben we nog een aantal algemene tips om muggen zo min mogelijk kansen te geven.

Vermijd water
Ten eerste is het slim om uit de buurt te blijven van stilstaand water, aangezien muggen daar graag vertoeven. Giet restjes water uit glazen, houdt je keuken en badkamer droog of dek zelfs je afvoer af, door bijvoorbeeld een doek in je wasbak te leggen. Als je naast een rivier woont, is er natuurlijk weinig aan te doen.

Scherm jezelf letterlijk af
Geef muggen geen kans om bij je in de buurt te komen. Voorzie je ramen van gaas, hou je deuren gesloten en slaap onder een hemelbed of muggennet. Als je een zo klein mogelijke ruimte afsluit, hebben muggen minder kans om toch binnen te glippen.

Zet je ventilator op
Muggen kunnen niet landen als er een briesje is. Als je ventilator dus op jou staat gericht, maken ze geen kans. Let op: met een (draaiende) ventilator is natuurlijk niet elk plekje op je lichaam beschermd.

Schaf kippen aan
Malariamuggen mijden de geur van kippen als de pest, maar muggen in België fladderen in grote aantallen rond onze kippen. Ze verkiezen de sterke kippengeur alleszins boven mensen en dat houdt ze uit jouw buurt. Kippen in je verre achtertuin houden of naast buren met kippen wonen, is dus een goed idee.

Sla erop
Als je toch lastiggevallen wordt door een irritant zoemende mug, sla er dan direct naar. Zoveel te beter als je de mug te pakken hebt, maar het is ook nog nuttig als je ze mist. Vanaf nu zal ze jouw geur associëren met een levensgevaarlijke situatie en jou als gastheer mijden… toch voor minstens 24 uur.