Reizen in tijden van het coronavirus

Reizen in tijden van het coronavirus
6 juli 2020 @Maxime

Ben je volop aan het aftellen naar je geplande reis? Kijk je nog even de kat uit de boom voor je iets boekt of kies je dit jaar voor een staycation? Als je het buitenland opzoekt, heb je vast wat vragen over het coronavirus op reis. Moet je je laten testen voor je op reis vertrekt? Wat neem je mee in je reisapotheek? En wat als je corona-verschijnselen krijgt in het buitenland? Je leest de antwoorden in deze blog.

Verschillende reisadviezen per bestemming

Waar mag je naartoe?

De toegelaten reisbestemmingen worden regelmatig aangepast. Hou dus zeker deze website van de Belgische overheid in de gaten voor updates per bestemming. Als je van buiten de Europese Unie, Schengenzone of het Verenigd Koninkrijk naar België komt, moet je twee weken in quarantaine thuis blijven en je laten testen op het coronavirus. Voor bepaalde zwaar getroffen regio’s binnen Europa, waar (opnieuw) verstrengde maatregelen zoals een lockdown gelden, vaardigt België een formeel reisverbod uit. Dit worden rode zones genoemd. Als je terugkeert van zo’n rode zone, moet je twee weken in quarantaine gaan en je laten testen.

In oranje zones verspreidt het virus zich nog, maar niet zo snel dat de zone (terug) in afzondering is. Deze bestemmingen worden afgeraden door onze overheid, en quarantaine is bij terugkomst aangeraden maar niet verplicht. Groene zones zijn toegelaten bestemmingen met een lager risico. Bij het terugkeren naar België hiervan is quarantaine niet verplicht. Hou deze website in de gaten voor de onderverdeling in groene, oranje en rode zones. De FOD Buitenlandse Zaken past elke dag rond 16:00 uur de lijst met landen en hun kleurcodes voor vertrek of terugkeer aan.

Binnen Europa zijn de meeste grenzen geopend voor andere Europese landen. Op bepaalde bestemmingen gelden beperkingen, zoals dat je bij aankomst 14 dagen in zelf-quarantaine moet, een test moet afnemen of aan andere voorwaarden moet voldoen. Landen waar je momenteel niet binnen mag voor niet-essentiële reizen (dus toerisme), zijn Malta, Noorwegen en Zweden. Hier kan je per Europese bestemming bekijken wat de actuele regels en voorwaarden zijn om binnen te mogen.

Sinds 1 juli beveelt de Raad van de EU aan de beperkingen op niet-essentiële reizen op te heffen voor 15 landen buiten Europa (onder andere Australië, Canada, Japan, Marokko, Thailand en Tunesië). De Belgische federale regering heeft voorlopig beslist deze lijst niet te volgen en de reeks landen nog niet toe te laten. Hou de up-to-date informatie hier in de gaten voor Europese aanbevelingen en hier voor beslissingen van onze regering.

Hou de reisadviezen voor je bestemming in de gaten

Bepaalde landen hebben hun eigen voorwaarden om je binnen te laten. Die worden regelmatig bijgestuurd afhankelijk van het aantal corona-gevallen en eventuele plaatselijke lockdowns, waardoor je bepaalde regio’s niet meer binnen kan. In Spanje, bijvoorbeeld, moet je als je via een (lucht)haven het land binnenkomt, 48 uur op voorhand een document invullen met je vertrekplaats en of je met het virus in contact bent geweest. Bij aankomst kan je temperatuur gemeten worden en een visueel onderzoek uitgevoerd worden. Als één van deze testen geen gunstige resultaten geeft, word je grondiger medisch onderzocht. Indien nodig word je verplicht tot quarantaine of doorverwezen naar de lokale gezondheidszorg. Hier kan je per land de officiële Belgische reisadviezen en voorwaarden opzoeken.

Elk land heeft z’n eigen regels om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. In Spanje is bijvoorbeeld het dragen van mondmaskers in het openbaar verplicht, zowel binnen als buiten, als er geen afstand van 1,5 meter gegarandeerd kan worden. In bepaalde Spaanse regio’s, zoals Andalusië, zijn mondmaskers in het openbaar altijd verplicht, los van de afstand. Op het strand hoef je geen mondmasker te dragen. Informeer je vooraf dus goed om je aan de regels te houden en boetes te vermijden! Hier kan je ook de maatregelen per land opzoeken.

Op reis blijven uiteraard de basisregels gelden. Waar je ook bent, zorg voor een goede handhygiëne, bewaar de nodige afstand tussen anderen (minimum anderhalve meter) en draag een mondmasker als het verplicht is of als afstandsregels niet gerespecteerd kunnen worden. Nies en hoest in je elleboog of een papieren zakdoek die je direct weggooit. Probeer het aanraken van je ogen, oren, neus of mond zoveel mogelijk te vermijden.

Moet je je altijd laten testen op het coronavirus?

In principe moet je je voor de meeste Europese bestemmingen niet laten testen. Behalve als je symptomen van het coronavirus hebt, natuurlijk. Heb je koorts, een droge hoest, voel je je grieperig,…? Bel dan naar je dokter om advies te vragen en indien nodig zo snel mogelijk een afspraak voor een test te maken. Gemiddeld heb je na 24 à 48 uur het resultaat van je test. Als je positief getest bent op het coronavirus, zal je de eerstvolgende twee weken niet op reis kunnen vertrekken. Blijf thuis, vermijd contact met andere mensen en rust goed uit.

Voor welke bestemmingen moet je dan wel getest worden?

Een aantal landen vereisen dus wel een test voor je de afreis maakt. Als je naar de Portugese eilanden Madeira of de Azoren gaat, moet je maximum 72u voor je vlucht een PCR-test laten afnemen. Dit is de meest gebruikte coronavirus-test. Je dokter neemt met een lang wattenstaafje, dat via de neusholte ingebracht wordt, een uitstrijkje uit de neus en keel. Vervolgens weet je binnen de 24 à 48 uur of je coronapositief bent.

Om de luchthaven in Madeira en de Azoren te verlaten, moet je bewijs van een negatief resultaat op deze test kunnen voorleggen. Indien je dit niet hebt, zal ter plaatse een PCR-test afgenomen worden. Daarna blijf je in quarantaine tot je het negatief resultaat hebt. Wil je niet getest worden, dan kan je ervoor kiezen om in quarantaine te gaan voor twee weken of terug te keren naar huis.

Ook voor Cyprus moet je maximum 72 uur voor aankomst een PCR-test laten doen. Of je een test moet afnemen, hangt voor veel landen af van hoeveel coronagevallen er de afgelopen weken in je thuisland, of het land waar je recent verbleef, waren. Slovakije, Tsjechië en Duitsland, bijvoorbeeld, vragen een bewijs van een negatieve testuitslag als je uit een land of gebied komt met een hoog risico op infectie. Dit is België momenteel niet. Controleer echter regelmatig of de voorwaarden op je bestemming niet gewijzigd zijn.

Wat zit er in je reisapotheek?

Aangezien er nog geen bewezen medicijn of vaccin tegen het coronavirus is, is je corona-gerelateerde reisapotheek beperkt tot de volgende hulpmiddelen:

  • Mondmaskers! Aangezien het verplicht is in luchthavens, vliegtuigen en veel openbare plaatsen in het buitenland als de afstand van 1,5 meter niet gerespecteerd kan worden, spreekt het voor zich dat je altijd een mondmasker bij je hebt op reis.
  • Desinfecterende handgel heb je best altijd bij de hand. Ontsmet je handen regelmatig met desinfecterende handgel (een concentratie van 70-85% alcohol is effectief om coronavirussen te doden) en was ze regelmatig met water en zeep. Ontsmet af en toe ook zaken die jij of anderen regelmatig vasthebben, zoals je gsm of de handgreep van je koffer.
  • Een thermometer, zodat je je temperatuur direct kan controleren als je koorts voelt opkomen.
  • Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Deze kunnen pijn en koorts bestrijden. Er is geen medisch bewijs waardoor een van deze pijnstillers meer of minder aangeraden wordt bij corona, hoewel er in maart even onduidelijkheid bestond over ibuprofen. Vraag dus best advies specifiek voor jouw situatie aan je huisarts of apotheker.

Natuurlijk is het coronavirus niet plots het enige dat je kan oplopen op reis. Hier heb je de belangrijkste zaken die eigenlijk nooit mogen ontbreken in je reisapotheek.

Ik ga op reis en ik neem mee…

  • Je vertrouwde medicatie die je regelmatig inneemt (tegen migraine, allergieën, gewrichtsontstekingen, astma,…);
  • Zonnecrème en aftersun;
  • Antimuggenproducten en producten om insectenbeten te behandelen;
  • Maagzuurremmers, laxeermiddel en producten tegen diarree en misselijkheid;
  • Oog- en neusdruppels;
  • Andere hulpmiddelen zoals oordopjes, anticonceptie, lippenbalsem, brandwondenzalf, een pincet en tekentang.

Bekijk ook zeker de promo-acties die gelden van 15 juni tot 31 augustus 2020 op verschillende producten uit het zomergamma van je COOP-apotheek om je reisapotheek aan te vullen.

Wat als je op reis corona-verschijnselen krijgt?

Zoek op wat de adviezen ter plaatse zijn als je coronaverschijnselen hebt (eventueel via: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen) en doe zoals aanbevolen. Vermoedelijk is dit een nabije dokter opbellen en indien mogelijk een afspraak maken om je te laten testen.

Bel eventueel je reisbijstandsverzekering voor advies, of het call center van Buitenlandse Zaken op het nummer +32 (0) 2 501 4000. Let op: dit telefoonnummer is enkel bedoeld voor noodsituaties in het buitenland! Als je positief test, zal je vermoedelijk twee weken ter plaatse in quarantaine moeten blijven.