Hoe slapen opnieuw een zaligheid wordt

Hoe slapen opnieuw een zaligheid wordt
14 februari 2019 @Maxime

Op donderdag 24 januari kwamen een honderdtal klanten-coöperanten naar onze infoavond in de Gentse Vooruit. Daar konden ze genieten van een hapje en een drankje, namen een goodie bag in ontvangst en woonden de voorstelling bij ‘Hoe slapen opnieuw een zaligheid werd’ waarin ze tips kregen voor een goede nachtrust. In deze muzikale performance vertelt journalist, leraar en zanger Kris Baert immers over zijn persoonlijke strijd met de nachtelijke uren. Je kunt zijn belangrijkste adviezen in deze blog nalezen.

 

Eén pilletje kan toch geen kwaad?

Kris Baert vertelt in zijn voorstelling openlijk over zijn slaappillenverslaving. Die begon met één pilletje. Slaappillen lijken vaak een wondermiddel en voor een hele korte periode zijn ze dat ook. Je neemt simpelweg één tabletje en valt een kwartier later moeiteloos in slaap. Het probleem is dat deze pillen erg verslavend zijn en je lichaam er dus steeds meer van nodig heeft om hetzelfde effect te bekomen. Wie besluit een avond geen pil te nemen, bezorgt zichzelf zoveel stress dat slapen niet zal lukken.

Slapeloosheid is géén luxeprobleem 

Negentig procent van de bevolking zal een doktersbezoek uitstellen als het “slechts” gaat om een slaapprobleem. Wie slecht slaapt krijgt van vrienden en familie tegenstrijdige adviezen te horen en de oorzaak wordt vaak “tussen de oren” gezocht. Maar wat de reden van het slaapprobleem ook is, slaapgebrek heeft nu eenmaal meetbare effecten op onze hersenen. Die effecten zijn te vergelijken met de gevolgen van een flinke portie alcohol. Net zoals alcohol haalt chronisch slaapgebrek je IQ sterk naar beneden, heeft het een nefaste invloed op je geheugen en kan het leiden tot ernstige en zelfs dodelijke gezondheidsklachten. Je kruipt toch niet dronken achter je stuur? Waarom dan wel oververmoeid? Vermoeidheid is de oorzaak van één op de twee dodelijke ongevallen. Slapeloosheid veroorzaakt zware depressies, doet je gewicht toenemen en vermindert je libido. Bekijk je slaapprobleem dus niet louter als iets psychologisch, maar ga er meteen medisch mee om.

Voor je dus naar pillen grijpt, kun je beter uitzoeken welke methodes wèl effect hebben op lange termijn. Laat je professioneel begeleiden. Er zijn heel wat ziekenhuizen die slaaptraining geven. Ook je dokter en apotheker zullen de tijd nemen om dit probleem samen met jou aan te pakken.

Hoe kan ik mijn slaapprobleem aanpakken?

Uit de voorstelling op onze klanten-coöperantenavond, kwamen de volgende adviezen naar boven:

Slaaprestrictie: Het lijkt een Spartaanse methode, maar ze heeft haar nut al veel bewezen. Je laat je volledig leiden door je eigen slaappatroon. Je houdt een slaapdagboek bij of laat je bijstaan door een wearable of app die je slaap meet. Blijkt uit de registratie dat je slechts vijf uur per nacht echt slaapt? Dan zet je alles in op die vijf uur en ga je bijvoorbeeld pas om één uur slapen, terwijl je wekker genadeloos om zes uur ’s ochtends afgaat. Zodra je 85% van de tijd die je in bed doorbrengt ook echt goed slaapt, kun je in blokjes van een kwartier je slaaptijd verlengen.

Piekermomenten: Lig je meestal wakker door storende gedachten? Het kan helpen om gedurende de dag momenten te voorzien om deze gedachten toe te laten. Bouw even tijd in voor jezelf en kom tot rust. Je kunt je gedachten ook opschrijven.

Slaap-kamer: Uiteraard mogen jij en je partner je bed-tijd op een fijne manier doorbrengen, maar probeer Netflix, je smartphone, soezen en lezen in een andere ruimte te doen. Train jezelf om je bed als slaapplaats te zien. Lig je meer dan een halfuur wakker? Ga dan in de zetel een boek lezen of iets ontspannends doen tot je bijna in slaap dommelt. Zo vermijd je dat je bed een bron van frustratie wordt. Je partner zal dit ook niet erg vinden.

Je lichaam vermoeien: Sporten heeft een bewezen positief effect op je slaappatroon. Je vermoeit er niet alleen je spieren mee, ook je hersenen krijgen heel wat hormonen te verwerken en komen tot rust. Je hoeft ook geen atleet te worden; een halfuur per dag wandelen, joggen, fietsen of bewegen in de natuur kan al een helend effect hebben op je nachtrust. We raden wel aan om geen zware inspanningen te leveren een uur voor je gaat slapen.

Plantaardige rustbrengers: Er bestaan ook alternatieven voor slaapmiddelen. Ze zullen je slaapkwaliteit niet beïnvloeden en de meeste hebben geen neveneffecten. Uiteraard val je van wat valeriaan niet als een blok in slaap, maar plantaardige middelen kunnen rust brengen in je avondritueel. Soms worden deze planten gecombineerd met melatonine, het slaaphormoon dat normaalgezien vrijkomt als je lichaam in rust is. Vraag advies aan je apotheker.

Kon je er niet bij zijn in de Vooruit en wil je graag meer weten? Contacteer ons via slaap@coopapotheken.be

 

Schrijf je in voor de volgende infosessie over Slaap in Sint-Niklaas!

Gratis info-avond door Kris Baert en psycholoog Ariane Lievens

Woensdag 5 juni om 19u30, Grote Markt Sint-Niklaas (Taverne De Graanmaat)

gratis voor alle klanten-coöperanten van COOP Apotheken

 

Schrijf je nu in voor de infosessie op 5 juni in Sint-Niklaas!