Stap voor stap naar gezondere voeten

Stap voor stap naar gezondere voeten
6 maart 2019 @Maxime

De hele winter lang waren je voeten warm ingeduffeld en heb je halfbevroren tenen weer tot leven gemasseerd. Nu de zon zich laat zien en de temperaturen stijgen, ruil je je winterpantoffels wat vaker voor blootvoets rondlopen. Ook buitenshuis draag je lichter schoeisel en zijn je voeten meer zichtbaar. Dat is goed ook, want je voeten smachten naar ademruimte.

Is er een persoonlijke reden om je voeten verborgen te houden? Geen paniek, de meeste gênante voetenkwaaltjes zijn meestal snel te verhelpen. In deze blog bespreken we de drie vaakst voorkomende voetproblemen en geven meteen mee wat je eraan kunt doen. Zo hoef je je in de zomer geen seconde te schamen over je voeten in je sandalen.

 

1. Onaangename geur

Je hele huid kan zweten en dus ook de huid van je voeten. Zweet is geurloos, maar het is wel de ideale broeihaard voor bacteriën (en die bacteriën durven al eens onfris ruiken). Je versterkt wildgroei aan bacteriën door de warmte van gesloten schoenen of synthetische sokken. Iedereen heeft wel eens last van sterk geurende voeten. Het is dus niets om je over te schamen. Het beste nieuws is: je kunt er snel en zonder veel moeite iets aan doen.

Wat kun je eraan doen?

Vermijd zeep

Het klinkt contradictorisch, maar zeep tast het herstelvermogen van je huid aan. Was je voeten dus best met water of gebruik een scrub met zout.

Scrub met zout

Zout werkt ook antibacterieel en voorkomt dat zweet een geurtje krijgt. Je kunt bij je apotheek scrubs kopen op basis van zout in plaats van suiker. Je kunt zelf zo’n scrub maken door aan een flinke portie zout enkele druppels essentiële olie naar keuze toe te voegen. Theeboomolie (tee trea oil) of lavendel zijn bijvoorbeeld uitstekende geurbestrijders.

Voetbad met azijn

Azijn is een natuurlijk middel dat schimmels kan helpen bestrijden. Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.

Wollen of katoenen sokken

Synthetische stoffen zijn een broeihaard voor bacteriën. Je kiest best sokken op basis van een natuurlijk product, zoals wol of biokatoen. Was je sokken best zonder wasverzachter. Wasverzachter zorgt immers voor een waterafstotend laagje. Vervang je wasverzachter eventueel door een scheutje azijn, zodat je sokken meer vocht kunnen opnemen.

Boorzuurschilfers

Bij je vertrouwde apotheek kun je ook boorzuurschilfers kopen om in je schoenen te doen. Deze witte vlokken bevatten voornamelijk carboorzuur dat bacteriën snel doodt. Doe dagelijks een theelepel in je favoriete schoenen en je merkt al na vijf dagen dat zowel je schoeisel als je voeten aangenamer ruiken.

 

2. Voetschimmel en schimmelnagels

Voetschimmel is bijzonder vervelend en zorgt voor jeuk en een onaangename geur. Schimmels houden van warmte, van vocht en ze zijn zeer besmettelijk. Controleer regelmatig of je tussen je tenen geen droge of witte vlekken ziet. Dit kan wijzen op een beginnende schimmelinfectie.

Vermijd besmetting!

Een schimmelinfectie is uiterst besmettelijk. Leef je samen met anderen? Draag dan tijdelijk slippers in de douche, gebruik aparte handdoeken en loop beter niet op blote voeten door het huis. Om je partner te beschermen, slaap je ook best met sokken aan. Wissel iedere twaalf uur van sokken en draag regelmatig andere schoenen.

Wat kun je eraan doen?

Hou het droog

Om voetschimmel te voorkomen, droog je na elke wasbeurt je voeten goed af. Vergeet hierbij ook zeker niet te drogen tussen je tenen. Met vochtige voeten in je sokken of schoenen stappen, is bacteriën vrij spel geven. Probeer je voeten zoveel mogelijk bloot te stellen aan de lucht.

Ga naar de apotheek

Bij de apotheker kun je verschillende crèmes of sprays krijgen die voetschimmel tegen gaan. Belangrijk is om de behandeling lang genoeg vol te houden, zodat de schimmel helemaal verdwenen is. Dit is meestal pas een paar dagen nadat de symptomen opgelost zijn. Vraag dus zeker advies voor je het product gebruikt.

Ga naar de voetspecialist

Is de schimmel hardnekkig of maak je je zorgen, dan raadpleeg je best een voetspecialist. Die kan het probleem snel herkennen en professioneel behandelen, zelfs als de schimmel onder de nagel zit, waar je zelf niet bij kunt.

Ga naar je huisarts

Als je nagels afbrokkelen, vergelen of je krijgt blaasjes op je voeten, raadpleeg dan zeker een arts. In deze fase van voetschimmel kan het nodig zijn om medicatie voor te schrijven.

 

3. Eelt

Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving. Je voeten maken een extra huidlaag aan ter bescherming. Een te dikke extra laag kan echter voor druk zorgen en pijn veroorzaken.

Wat kun je eraan doen?

Aangepaste schoenen

Draag goed passende schoenen die niet knellen. Je kunt je eigen schoeisel aanpassen door je veters anders te gaan knopen en zo de druk te verplaatsen. Op deze website vind je verschillende technieken.

Voetbad

Om eelt te verzachten kun je regelmatig een voetbad nemen. Voeg zout aan het water toe en scrub je voeten na een halfuurtje weken met een aangepaste, harde spons om het eelt te verwijderen.

Puimsteen

Is een spons niet hard genoeg? Dan kun je – best na een voetbad – het eelt ook te lijf gaan met puimsteen. Wees hier echter voorzichtig mee.

Opgepast met salicylzuur

Voor je een zalf gaat gebruiken, kijk je best even of die geen salicylzuur bevat. Dit zuur weekt het bovenste laagje van de huid (hoornlaag) los en wordt door dermatologen gebruikt om wratjes te verwijderen. Ga hier echter niet zelf mee aan de slag. Het is immers moeilijk om dit netjes aan te brengen. Het zuur zal de gezonde huid rond de eeltlaag meer kwaad doen dan goed. Beter is het om te kijken of de zalf ureum bevat, een natuurlijk zuur dat minder schadelijk is dan salicylzuur.

 

Naar de specialist!

Heb je last van eksterogen (likdoorns), ingegroeide teennagels, gezwollen voeten, wondjes die niet genezen of andere ernstige aandoeningen? Twijfel dan niet om zo snel mogelijk naar de specialist te gaan. Je kunt natuurlijk bij je huisarts terecht, maar die zal veeleer eerste hulp bieden. Je kunt best een afspraak boeken bij een expert die ook de oorzaak te lijf zal gaan.

Weet je niet bij wie je moet aankloppen? Wij zetten de verschillende soorten voetverzorgers op een rijtje.

Orthopedist: een chirurg die gespecialiseerd is in de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat. Het woord komt van het Grieks: ‘orthos’ betekent ‘recht’ en ‘paedos’ staat hier voor ‘kind’, niet voor ‘voet’ (‘pous’ in het Grieks). Een orthopedist houdt zich voornamelijk bezig met botten, voor huidaandoeningen ben je hier dus aan het verkeerde adres.

Podoloog: een voetspecialist, die niet noodzakelijk medisch geschoold is. Een podoloog kan aandoeningen aan de voet herkennen en bijsturen door zolen, ortheses, wondzorg… Een podoloog kan advies geven en esthetische pedicures uitvoeren. De benaming komt van het Griekse woord voor voet (‘pous’).

Gespecialiseerd voetverzorger: genoot een opleiding om medische pedicures uit te voeren. In de opleiding leerde de gespecialiseerde voetverzorger om ingroeiende nagels, schimmels, likdoorns, wratten, kalknagels en dergelijke te behandelen. Hij of zij zorgt ook voor drukontlasting door middel van ortheses en voert eventuele nagelcorrecties uit.

Wat is een orthese?

In tegenstelling tot een prothese vervangt een orthese niets. Het is een uitwendig gedragen hulpmiddel ter correctie. Ortheses zijn braces of beugels. Aan de voet vindt men ortheses vaak onder de vorm van steunzolen, vilt of wol die de voet op de juiste plaats ondersteunen. Het woord komt van het Griekse ‘ortho’, wat ‘recht’ betekent, en ‘thesis’, wat ‘leggen of plaatsen’ wil zeggen. Een orthese is dus een extern hulpmiddel om iets aan je lichaam recht te zetten.

Heb je nog vragen over voetverzorging? Wil je graag zo snel mogelijk die open schoenen uit de kast halen? Download onze brochure of vraag raad aan je apotheker.

Download onze brochure