Help, ik ben verkouden!

Help, ik ben verkouden!
17 januari 2019 @Maxime

Help, ik ben verkouden!

Je neus en keel zitten vol snot, je hoofd bonst, je ogen prikken en je voelt je behoorlijk ellendig. Dan is de kans groot dat je inderdaad een stevige verkoudheid te pakken hebt. Het goede nieuws is: je bent niet alleen. Volwassenen worden gemiddeld twee tot vijf keer per jaar verkouden, kinderen tot wel tien keer per jaar. Het tweede goede nieuws is: het gaat wel over. Hoe lang het duurt en hoe onaangenaam de periode verloopt, hangt mede af van hoe goed je voor jezelf zorgt. Wij geven alvast enkele tips om de ellende te verzachten.

Ben ik wel verkouden?

Een verkoudheid is een ontsteking in je neus en keel. Ze wordt veroorzaakt door een virus. Je lichaam probeert het virus weg te krijgen en dat zorgt voor een overproductie van slijm en snot. Om het overtollige slijm los te maken en te verwijderen, ga je hoesten en niezen. Door de verbinding tussen je keel en je oor – de buis van Eustachius – kan een verkoudheid ook oorpijn geven.

Heb je geen koorts en voel je je gewoon wat slapjes, maak je dan de eerste dagen weinig zorgen. Even uitzieken is de boodschap. Als je wel koorts krijgt of de ergste symptomen houden langer dan vijf dagen aan, dan raadpleeg je best een dokter. De dokter bekijkt dan of het alleen een stevige verkoudheid is, of er meer aan de hand is. Griep, bronchitis of eventuele complicaties worden beter tijdig ontdekt.

Ben ik besmettelijk?

Het vervelendste aan verkoudheden is dat het virus “muteert” eens het wordt overgedragen. Het betekent dat jouw verkoudheid een licht andere variant is dan die van iemand anders. Hierdoor kan jouw verkoudheid enkele dagen of weken later via diezelfde persoon terug bij jou belanden. Je lichaam herkent het virus niet meer en heeft dus ook geen antilichamen aangemaakt voor deze variant. Daarom bestaat er nog geen vaccin tegen verkoudheden, het is een glibberig virus waar iedereen nog lang regelmatig last van zal hebben.

Weetje: je kan jezelf besmetten met je eigen verkoudheid

Iedere verkoudheid is anders. Dat komt doordat het virus zichzelf lichtjes wijzigt als het wordt overgedragen. Als jij je partner, zoon of dochter besmet met jouw verkoudheid, kan hij of zij die opnieuw doorgeven aan jou. Je lichaam herkent het virus immers niet meer en heeft dus nog geen weerstand. Daarom is het ook binnen het gezin belangrijk om te letten op een goede hand- en hoesthygiëne. Anders kan een verkoudheid de hele winter “in huis blijven hangen” omdat je telkens opnieuw elkaar besmet.

Je bent besmettelijk twee tot drie dagen voor er symptomen optreden. Ook opletten dus als jijzelf of je omgeving nog geen last ondervindt. Hou je handen – en die van anderen – virusvrij. Was nog vaker je handen of gebruik een zogenaamde desinfecterende gel, die je kan krijgen bij de apotheker. Daarmee kan je je handen wassen zonder water. Handig om snel even tussendoor je handen te reinigen. Vermijd om handen te schudden met anderen als dat kan. Hoest ook niet in je handen, maar in de plooi van je ellenboog. Zo bescherm je je omgeving tegen speekselspatjes en blijft het virus niet aan je handen kleven. Een goede hand- en hoesthygiëne kan je heel wat ellende besparen. Eventueel kan je ook middeltjes vragen aan je apotheker om je immuunsysteem te versterken.

Wat kan ik er wel aan doen?

Voor je verkouden bent

Een goede hand- en hoesthygiëne zoals hierboven beschreven, is zeker een verstandige optie. Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat je met fysiologisch water – een soort zoutspoeling – je weerstand tegen verkoudheden kan verhogen en de duur van de verkoudheid inkort. Fysiologisch water is verkrijgbaar in de vorm van neusdruppels of een -spray die je dagelijks kan gebruiken, ook als je nog niet verkouden bent. Probeer ook je omgeving te beschermen. Voel je een verkoudheid opkomen? Misschien is het raadzaam om je collega’s op kantoor te beschermen en even thuis te werken, als dat een optie is.

Tijdens je verkoudheid

Drink voldoende water zodat je niet uitdroogt. Je verliest door de overmatige slijmproductie heel wat vocht en dat moet aangevuld worden. Ook je maag, waar een groot deel van de slijmen in terechtkomen, zal die slijmen met extra water sneller kunnen wegwerken.

Je kussen ietwat verhogen door er bijvoorbeeld een handdoek onder te leggen, kan helpen om je neus ‘s nachts vrij te maken en te houden. Voorts kan je bij je vertrouwde apotheek terecht voor hulpmiddeltjes en adviezen. Neusdruppels, dampen met etherische oliën, extra irritatie van de slijmvliezen vermijden en een herstellende zalf voor de huid kunnen je nachtrust bevorderen. Vermijd “zware medicatie”, zoals hoge dosissen Ibuprofen, tenzij je dokter die voorschrijft. Rust nemen is het allerbelangrijkste.

Na je verkoudheid

Blijf voldoende water drinken en vermijd prikkelingen van de slijmvliezen. Niet roken of vapen dus. Ook je neus blijven spoelen met fysiologisch water kan een nieuwe besmetting helpen voorkomen. Hand- en hoesthygiëne is het hele winterseizoen nog belangrijker dan anders. Neem zo veel mogelijk rust zodat je lichaam optimaal kan herstellen.

Ben jij al voorbereid op de volgende epidemie? Het kan verstandig zijn om je huisapotheek aan te vullen of je vertrouwde COOP-apotheker alvast advies te vragen. Zo laat je je niet verrassen door een vervelende verkoudheid.