Voel je goed en blijf in balans met supplementen

Voel je goed en blijf in balans met supplementen
19 mei 2021 @Maxime

Inhoud

 • De basis van een gezonde levensstijl
 • Vitaminetekort
 • Vitaminesupplementen
 • Zijn vitaminesupplementen veilig?
 • Tonicums en detox-dranken
 • Voedingssupplementen
 • Voedings- en vitaminesupplementen als aanvulling van je levensstijl
 • Maag- en darmklachten
 • Cholesterol
 • Stress
 • Vermoeidheid

Voel je goed en blijf in balans met supplementen

De lente is volop aan de gang en we spenderen meer tijd buiten. Er staan terug sociale activiteiten op de agenda en dan kom je het liefst op je best voor de dag. Wanneer je niet helemaal goed in je vel zit, kan dat moeilijk zijn. Vermoeidheid, mentale mist, stress, darmklachten, je herkent deze ongemakken misschien wel wanneer het werk, een volle takenlijst of juist de social distance parten beginnen te spelen.

Iedereen kan zich wel eens moe voelen. Heb je het gevoel dat dagelijkse taken te veel energie van je vragen? Dan ben je waarschijnlijk een onderliggende oorzaak aan het bestrijden. Stress, weinig slapen of darmklachten zijn veel voorkomende problemen die je een futloos gevoel geven. De meeste mensen krijgen hier ooit wel eens last van, maar nu kan ook de sociale en emotionele impact van de coronacrisis hier een rol in spelen.

Hoe krijg je weer meer motivatie of energie om er tegenaan te gaan? Door je lichaam een duwtje in de juiste richting te geven, kan je je energieniveau en gemoedstoestand positief beïnvloeden.

 

De basis van een gezonde levensstijl

Er bestaat geen wondermiddel dat je op één-twee-drie helemaal in topvorm brengt. De beste manier om je gezondheid te ondersteunen, is regelmaat. In het begin van het jaar maken we vaak goede voornemens en dat is eigenlijk geen slecht idee. Lees hier onze blog over goede voornemens en hoe ze de weg vrijmaken naar een gezondere levensstijl.

De belangrijkste basis van een goede gezondheid zit in de zaken die we dagelijks doen. Denk aan slapen, bewegen en gezond eten. Stoppen met roken en drinken met mate staan op twee, samen met een uitlaatklep vinden om stress te vermijden.

Zo klinkt het allemaal heel eenvoudig, maar dat is het niet voor iedereen. Gewoontes doorbreken is erg moeilijk. Eet je te vaak ongezond of slaag je er niet in te stoppen met roken? Vraag om hulp. Bij je COOP-apotheker kan je vragen om vrijblijvend advies.

De som van onze gezondheid bepalen we door onze dagelijkse gewoontes. Hoe gezond leef jij?

Vitaminetekort

Vermoeidheid of andere klachten kunnen ook symptomen zijn van een vitaminetekort. We hebben vitamines nodig voor de normale werking van allerlei verschillende processen in ons lichaam. Omdat we die stoffen zelf niet aanmaken, moeten we ze via onze voeding innemen. De meeste gezonde mensen die een gevarieerd dieet hebben, zullen niet snel een vitaminetekort krijgen.

Sommige gezondheidsaandoeningen of medicatie zorgen ervoor dat je minder goed vitamines uit voeding kan opnemen. Er zijn ook bepaalde groepen mensen die gewoon een hogere dosis van bepaalde vitamines nodig hebben omdat ze meer voedingsstoffen nodig hebben of risico lopen om deze stoffen onvoldoende binnen te krijgen.

Deze mensen lopen het hoogste risico op een vitaminetekort:

Kinderen lopen een hoger risico op voedingstekorten wanneer ze kieskeurige eters zijn.

– Zwangere vrouwen
– Kleine kinderen
– Personen die een veganistisch dieet volgen
– Personen met motorische beperkingen zoals slikproblemen die hierdoor beperkte mogelijkheden hebben om zelfstandig te eten
– Personen met een alcohol- of drugsverslaving
– Personen met ernstige ziektes

De huisarts zal wanneer je onder één van deze groepen valt sneller preventief vitamines voorschrijven.

Vitaminesupplementen

Vitamines zijn stoffen die we niet zelf kunnen aanmaken, maar die wel essentieel zijn voor de normale groei en werking van ons lichaam. Ze zijn dus niet te verwarren voedingssupplementen. Daarin zitten stoffen die we kunnen opnemen uit voeding, maar waarvan we geen tekorten kunnen oplopen.

Vitaminesupplementen bestaan in de vorm van tabletten, capsules of als vloeibaar middel. Er bestaan verschillende soorten vitaminesupplementen. In enkelvoudige vitaminesupplementen zit één vitamine, in gecombineerde vitaminesupplementen zitten er meer dan twee, soms met mineralen erbij. Multivitamines bevatten meestal de 13 meest essentiële vitamines: vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, biotine (B8), foliumzuur (B11), B12, C, D, E, en K en de belangrijkste mineralen, zoals magnesium, calcium, ijzer, en zink.

Zijn vitaminesupplementen veilig?

Er zijn twee types vitamines: vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E, K) en wateroplosbare vitamines (vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12). Je lichaam kan de vetoplosbare vitamines heel beperkt opslaan, alleen vitamine A kan in de lever opgeslagen worden. Een teveel aan dit soort vitamines is dus niet schadelijk en ze verlaten je lichaam door urine. De wateroplosbare vitamines kan je lichaam niet opslaan en ook hiervan zal je lichaam de overbodige hoeveelheid afscheiden door urine.

Vitaminesupplementen zijn dus wel veilig, maar niet als vervanging van een gezonde levensstijl. Je kan ze beschouwen als een aanvulling voor de balans wanneer dat nodig is.

Bij extreem hoge doseringen van vitamine A, D, E, B3, B6 en B11 kunnen er gezondheidsproblemen optreden. Zulke overdosering kan ontstaan wanneer je te lang en teveel van een vitaminesupplement inneemt zonder dit tussentijds met je apotheker of een arts te bespreken. Welk effect een te hoge dosis aan de andere vitamines heeft op het lichaam op lange termijn, is nog niet volledig bewezen. Verschillende wetenschappelijke studies geven aan dat je vitaminesupplementen beter niet op eigen initiatief langdurig inneemt.

In welke levensfase je zit, hoe jouw levensstijl eruitziet… De noden van je lichaam veranderen. Vraag raad aan je COOP-apotheker voor supplementen die bij jou passen.

Tonicums en detox-dranken

Tonicums en detox-kuren zijn niet te vergelijken met vitaminesupplementen. Het woord tonicum omvat allerlei middelen waar versterkende of genezende werkingen aan toegeschreven worden. Het gaat vooral om dranken of niet geregistreerde geneesmiddelen. Tonicums zijn vaak dranken waar extra voedingsstoffen aan toegevoegd zijn. Je kan er geen kwalen of ziektes mee genezen.

Voor detox-kuren geldt hetzelfde. Bovendien moet je goed opletten met detox-kuren. Deze producten maken meestal grote gezondheidsclaims, maar kunnen schadelijke effecten hebben op je lever of een sterk laxerende werking hebben. Ze kunnen er op die manier voor zorgen dat je minder voedingsstoffen of vitamines binnenkrijgt. Vraag raad aan je COOP-apotheker wanneer je een detox-kuur wil beginnen zodat je weet welke producten bij jou passen en hoe je ze best inneemt.

Voedingssupplementen

Neem voedingssupplementen die bij jouw levensstijl passen. Vraag advies aan je apotheker wanneer je twijfelt.

Er bestaan ook tabletten en dranken die verrijkt zijn met bioactieve stoffen en plantenextracten. Hier zitten bepaalde voedingsstoffen en mineralen in die de normale gezondheid bevorderen. Er zijn stoffen die een positieve werking hebben op het lichaam, maar ze zullen geen ziektes genezen.

Voedingssupplementen zijn eerder bedoeld om een extra nood aan te vullen. Als je bijvoorbeeld erg veel aan sport of krachttraining doet, kan een eiwitsupplement een goed idee zijn omdat je lichaam extra bouwstoffen nodig heeft om spieren aan te maken.

Een ander voorbeeld is ginseng. De ginsengwortel is een heel oud natuurlijk supplement, waarvan de genezende werking door de conventionele geneeskunde is bewezen. De wortels bevatten ginsenosiden, dat zijn stoffen die uniek zijn aan ginseng en de plant beschermen tegen ongedierte. De ginsenosiden en andere mineralen en vitaminen die in de ginsengwortel voorkomen, hebben heilzame effecten op de stofwisseling, de bloeddruk en de gemoedstoestand.

Vraag advies aan je COOP-apotheker of huisarts wanneer je vitamines of een andere toevoeging aan je dieet wil beginnen nemen.

Voedings- en vitaminesupplementen als aanvulling van je levensstijl

Denk je dat een vitaminesupplement iets voor jou is? Bij je COOP-apotheek kan je terecht voor advies en het vitaminesupplement dat bij jouw levensstijl past.

Maag- en darmklachten

We praten niet vaak over darmklachten, maar het kan je dagelijks leven aardig beïnvloeden. Er bestaan verschillende oorzaken voor een onregelmatige darmwerking en er wordt geschat dat bijna de helft van de mensen in onze maatschappij er wel eens last van ondervindt.

Heb je een constante reeks van symptomen die lang aanhouden? Laat je onderzoeken bij je huisarts, die je kan doorverwijzen naar een diëtist of specialist.

Er zijn ook andere factoren dan ziekte die je darmen beïnvloeden. Ongezond of zwaar eten zoals tijdens de feestdagen, een tijdje meer alcohol drinken of stress en spanningen kunnen je een opgeblazen gevoel geven en je spijsvertering verstoren. Nu we er weer naar uitkijken om samen op restaurant en op café te mogen, wil je je niet laten tegenhouden door het ongemakkelijke gevoel dat darmklachten met zich meebrengen.

Op deze momenten kan je een voedingssupplement met probiotica, vezels en sporebiotica innemen zoals My Flora en My Gastric. Vezels helpen bij de vertering en natuurlijke bacteriën dragen bij tot de gezonde en normale werking van de darmen.

Cholesterol

Loop je risico op een hoog cholesterolgehalte? Dit kan het geval zijn door erfelijke factoren, je levensstijl of andere gezondheidsklachten. Bespreek met je arts of je een preventief voedingssupplement kan innemen.

Cholesfytol bevat natuurlijke bestanddelen die je beter bestand maken tegen vetten in het bloed. Specifiek het LDL-gehalte zal hierdoor afnemen zonder de negatieve bijwerkingen die sommige cholesterolverlagende medicatie heeft, zoals spierpijnen.

Stress

Stress kan je lichaam uitputten. Extra bouwstoffen en vitamines kunnen je door spannende periodes helpen.

We hebben allemaal wel eens last van een emotionele of stresserende periode. Soms lukt het niet om hier uit te ontsnappen en blijf je in een gestresseerde staat leven. Door corona zijn er opmerkelijk meer klachten over gemis, stress en verdriet onder ons allemaal. Bij studenten loopt de emmer soms helemaal over met de examens in zicht.

Je lichaam kan soms een overdaad aan stresshormonen produceren, wat je gemoedstoestand niet bevordert. Er zijn voedingssupplementen die het evenwicht herstellen vanuit de darmen. Met behulp van een lichaamseigen stof ondersteunt My Relax de aanmaak van stemmingsbepalende neurotransmitters, zoals serotonine, noradrenaline, dopamine en het slaaphormoon melatonine. Serotonine is een zeer belangrijke neurotransmitter die een effect heeft op de gemoedstoestand, terwijl dopamine bijdraagt aan het behoud van een goed gemoed.

Studenten die de spannende examenperiode tegemoet gaan, hebben soms nood aan een energieboost en wat extra weerstand. Het voedings- en vitaminesupplement My Focus bevat magnesium, cafeïne en een vitamine B-complex waardoor je geheugen, stressniveau en energie op peil gehouden worden. Een natuurlijk alternatief zonder cafeïne is Biocure Intellect.

Vermoeidheid

Er bestaan verschillende gecombineerde supplementen voor meer energie. Wanneer je herstelt van ziekte, mentale vermoeidheid of chronisch lage energie hebt door langdurige ziekte, kan een supplement een goede ondersteuning bieden. Je helpt je metabolisme en afweersysteem weer in balans te komen, waardoor je terug je normale leven kan oppikken.

Vraag aan je apotheker welk supplement past bij jouw noden en levensstijl voor een merkbare oppepper.