Reserveren

Ik ga op reis en neem mee: de reisapotheek

Praktische info
Ik ga op reis en neem mee: de reisapotheek

De zomer is in zicht en we kijken uit naar reisplannen of spontane uitstapjes. Of je nu naar de zon trekt of in eigen land de ontspanning opzoekt, met een goede reisapotheek kan je met een gerust hart vertrekken. Want een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Bovendien worden we op reis vaak geconfronteerd met zaken waar we ons thuis minder zorgen over maken. Denk maar aan verbranden in de zon, een snijwond door de schelpen op het strand, een mysterieuze beet die jeukt, etc. Het zijn allemaal pretbedervers die we nu eenmaal sneller tegenkomen op vakantie. We vertellen je graag hoe je jouw reisapotheek samenstelt zodat je toch zorgeloos op reis vertrekt.

De reisapotheek

Een reisapotheek is een doos of tasje waarin een EHBO-kit en extra verzorgingsmiddelen zitten. Je kan de inhoud van je reisapotheek afstemmen op je vakantiebestemming, maar een deel ervan kan je standaard klaarleggen. Controleer elk jaar of de producten in je reisapotheek nog intact zijn en of ze niet langer geopend zijn dan de houdbaarheidsdatum voorschrijft. Wist je bijvoorbeeld dat zonnecrème slechts 12 maanden na opening houdbaar is? Daarna neemt de factor snel af.

Wat moet er in de standaard reisapotheek?

Deze items mogen niet ontbreken in de standaard reisapotheek. Je ziet dat er meer inzit dan alleen de basis EHBO-artikelen. Gebruik deze lijst als een checklist bij het samenstellen van jouw doos:

- Pijnstillers en koortsremmers zoals paracetamol en ibuprofen

- Een middel tegen misselijkheid en buikkrampen

- Een middel tegen reisziekte

- Antimuggenmiddel

- Een huidherstellende en kalmerende crème voor schaafwonden en       insectenbeten

- Een ontsmettingsmiddel

- Ontsmettende handgel

- Wegwerphandschoenen

- Waterbestendige pleisters in verschillende vormen en formaten of om op grootte te knippen

- Steriel gaasverband, zwachtels en driehoeksverband

- Een drukverband

- Een schaartje

- Een pincet

- Een tekentang

- Een thermometer

- Zonnecrème

Specifieke reisbenodigdheden

Afhankelijk van je bestemming, of er kinderen meegaan, welke medicatie je neemt of je persoonlijke behoeften, moet je de standaard reisapotheek aanvullen met specifieke benodigdheden. Zeker weten of je alles wat nodig is meehebt? Gebruik dan deze vragenlijst ter controle van je persoonlijke toevoegingen aan de reisapotheek:

1. Welke medicatie moet ik nemen gedurende de periode dat ik op reis ben? In geval van chronische ziektes, is er medicatie die ik mee moet nemen in geval van urgentie?

2. Van welke vaak voorkomende kwalen heb ik last en neem ik best medicatie voor mee? Slaap je slecht op andere locaties of krijg je snel darmklachten? Laat dit je reis niet beïnvloeden.

3. Gebruik je lenzen? Vergeet geen doosje, lenzenvloeistof en een bril voor in noodgevallen.

4. Ga ik sporten of avontuurlijke activiteiten ondernemen? Een cold pack of voldoende blarenpleisters kunnen je dag weer goed maken wanneer je voeten pijn doen of je een letsel oploopt.

Tip: Herhaal deze vragen ook eens met de kinderen of je partner voor ogen.


Controleer je reisapotheek op de basisbenodigdheden en vul aan afhankelijk van je eigen behoeften.

Reizen met het vliegtuig en geneesmiddelen

Wanneer je reist met het vliegtuig legt je bagage wat extra stappen af. Bovendien moet die langs de controle of douane passeren. Volg deze tips zodat je met een gerust hart kan reizen met je geneesmiddelen.


Op reis met het vliegtuig? Steek essentiële geneesmiddelen in je handbagage.

1. Essentiële geneesmiddelen en contraceptiva neem je mee in de handbagage. In het zeldzame geval dat je bagage verloren gaat, heb je op zijn minst nog je medicatie. Je kan ook een dubbele hoeveelheid van je geneesmiddelen meenemen, waarvan je de helft in de ingecheckte bagage steekt en de helft in je handbagage. Op die manier bescherm je jezelf ook bij diefstal of verlies en ben je niet in nood wanneer je vlucht wordt uitgesteld. Let op: Zorg ervoor dat alle vloeistoffen zoals siropen of lenzenvloeistof in een fles met reisformaat (max. 100 ml) zitten. Tip: Wist je dat de meeste van jouw producten ook verkrijgbaar zijn in een klein formaat? Let ook op met verpakkingen zoals glas en flessen onder druk.

2. Het is een goed idee om van elk geneesmiddel de bijsluiter bij te hebben waar de generische naam en beschrijving in het Frans of Engels op te vinden is. De merknamen van medicatie kunnen verschillen van land tot land en zo neem je eventuele twijfel weg.

3. Bepaalde landen hebben strenge regels en wetten over het importeren van geneesmiddelen. We raden je aan om de website van de International Narcotics Control Board (INCB) te raadplegen. Vind je hier niet de informatie die je nodig hebt of twijfel je toch? Contacteer de ambassade van het land waar je naartoe reist.

4. Niet alleen voor verre en tropische bestemmingen moet je op de hoogte zijn over regelgeving. In het Schengengebied gelden ook regels over reizen met verdovende middelen en psychotrope stoffen. Raadpleeg de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) voor meer informatie.

5. In het geval dat je medicatie moet meenemen die niet toegestaan is in het land van bestemming, zijn er verschillende stappen die je kan ondernemen. Informeer je goed want hoewel het kan volstaan om een geschreven verklaring van voorschrift van je arts te hebben, kan het ook nodig zijn om bepaalde documenten op tijd in te vullen en te versturen..

Tropische bestemmingen

Elke bestemming brengt andere risico’s met zich mee. Reis je naar een tropische bestemming? Of reis je naar een bestemming waar je niet veel over kent? Vraag extra informatie aan de reisorganisatie, de luchtvaartmaatschappij of de huisarts. Informeer je zo over vaccins en reisaanbevelingen. Op de website van het Tropisch Instituut van Antwerpen vind je alvast wat advies rond vaccinaties per bestemming. Ze hebben ook een app die je op de hoogte houdt van updates en risico’s. 

Je reisapotheek op tropische reis


We lopen meer risico’s wanneer we avontuurlijker zijn dan anders.

Naast vaccinaties voor tropische bestemmingen, pas je ook beter je reisapotheek aan. Naar sommige bestemmingen kan je niet alles meenemen als je licht gepakt bent, maar enkele items zijn essentieel in de meeste tropische gebieden:

1. Een darmtransitremmer, een blok zeep en een oraal hydratatiemiddel: Door besmet eten of drinken kan je hepatitis A en andere ziektes krijgen. Was steeds goed je handen en servies met zeep en eet geen rauw voedsel. Drink ook enkel gekookt water of flessenwater. Diarree, koorts en dehydratatie komen veel voor bij reizigers in tropische gebieden.

2. Malariatabletten en DEET: De malariamug is een venijnige bedreiging. Draag bedekkende kleren en smeer de rest van je lichaam in met DEET. Dit is een heel efficiënt middel tegen muggen. 

3. Antibiotica: Ga je ergens heen waar urgente medische hulp moeilijk te verkrijgen is? Bespreek met je arts of je antibiotica kan meenemen en wanneer en hoe je die dan best gebruikt.

4. Condooms: In sommige landen kan je niet rekenen op de kwaliteit van condooms. Neem condooms mee van thuis om jezelf goed te beschermen tegen soa’s. Hoewel je in elk land een soa kan oplopen, komen HIV en hepatitis B in bepaalde landen meer voor dan in België. Daarnaast is het gewoon gemakkelijker om een condoom te gebruiken als je er al een bijhebt, zeker in afgelegen gebieden. 

Advies & inspiratie

Wens je op de hoogte gehouden te worden van informatie en interessant nieuws?