Huisdieren maken gelukkig. Baasjes overal zullen dit bevestigen, maar het is ook wetenschappelijk bewezen. Of je nu trouwe viervoeters of gevederde en kruipende vrienden verkiest, ze hebben een positief effect op de mentale en fysieke gezondheid. Dus je wil zo goed mogelijk zorgen voor je huisdier. De dagelijkse wandeling, de schoonmaak van de kattenbak of kooi neem je er zo bij, maar soms kan je huisdier wel eens last krijgen van kwaaltjes. Vlooien en teken zijn zo’n narigheid waar bijna elk huisdier jaarlijks kans op loopt. Die kans neemt bovendien fors toe in de zomer. Lees hier alles over vlooien en hoe je je huisdier en jezelf hiertegen beschermt.
1. Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn minuscule insecten die je moeilijk met het blote oog kan zien. Ze hebben geen vleugels en laten zich dus vooral transporteren door mensen of dieren. Daarnaast zijn het ook bloedparasieten die leven bij dieren met een vacht of verenkleed. Dat betekent dat ze zich voeden met het bloed van de meeste zoogdieren en vogels.
Ze genieten van warmte. Je komt ze daarom vooral tegen in de zomermaanden, maar tegenwoordig zijn onze huizen goed verwarmd en geïsoleerd waardoor ze het hele jaar kunnen overleven. Ze schuilen het liefst in donkere plekjes, waar ze vaak goed verstopt blijven tot ze volwassen zijn.
2. Hoe komen ze in huis terecht?
Volwassen vlooienvrouwtjes leggen tot wel 50 eitjes per dag in de vacht van je huisdier. Door beweging van je dier vallen die eitjes vervolgens op de grond en belanden ze in tapijten, de zetel, het mandje van je hond en andere zachte en warme plekjes. Wanneer de larven zich ontwikkeld hebben tot volwassen vlooien, gaan ook zij op hun beurt op zoek naar een gastheer.
Zo ontstaat er een echte vlooienplaag. Je huisdier bracht ze wel mee naar binnen, maar na een tijdje zit zo’n 95% van de vlooienpopulatie in je huis en niet meer in zijn vacht.
3. Je huisdier tegen vlooien beschermen
Voorkomen is beter dan genezen. Je kan je huisdier preventief beschermen tegen vlooien. Dat raden we elk baasje aan, want het is veel gemakkelijker dan een vlooienplaag bestrijden.
Bespreek met de dierenarts welke behandelingen passen bij jouw huisdier. Daarbij hou je rekening met zaken zoals de leefomstandigheden, of je dier allergieën heeft en hoeveel huisdieren er zijn.
De Europese non-profit organisatie ESSCAP geeft ook adviezen om huisdieren te beschermen tegen parasieten en infecties. Zij raden deze stappen aan:
1. Dieren die beperkt risico lopen (bijvoorbeeld dieren die weinig of niet buiten komen)
Controleer de vacht van je huisdier regelmatig op signalen van vlooien. Dat kan je doen door ze te kammen met een vlooienkam. Start onmiddellijk een behandeling wanneer je een vlo tegenkomt. Bespreek met je dierenarts welke behandeling past en zet die door totdat alle ontwikkelingsstadia in de omgeving zijn bestreden.
2. Dieren met gemiddeld risico (bijvoorbeeld dieren die regelmatig buitenkomen)
Het is aangeraden om regelmatig preventief te behandelen. Vul die behandelingen aan met het huis, de auto, en alle ligplaatsen dagelijks te stofzuigen. Zo voorkom je dat eventuele eitjes en onvolwassen vlooien zich ontwikkelen. Hou je huisdier steeds goed in de gaten om signalen van vlooien op te pikken.
3. Hoog of continu risico (bijvoorbeeld in een asiel, kennel, salon of andere plaatsen waar veel dieren samenkomen)
In deze context adviseert ESCCAP een aanhoudende behandeling. Dat betekent een maandelijkse toediening van bestrijdingsmiddel in combinatie met dagelijks grondig stofzuigen van ligplaatsen, hokken, en binnenshuis. Ook een middel met insectengroeiremmers (een soort insecticiden, vaak beschreven als IGR’s), wat onvolwassen vlooien bestrijdt, wordt aangeraden.
4. Huisdieren die allergisch zijn aan vlooien
Voor deze dieren is een preventieve behandeling ook aangeraden. Als je meerdere huisdieren hebt, betrek je ook hen in de behandeling.
4. Hoe merk je vlooien op?
Heeft je huisdier veel jeuk, uitslag of likt het zichzelf meer dan anders of tot vermoeiing? Dit kunnen symptomen zijn die wijzen op vlooien. De beste detectiemethode is dan de vacht uitkammen en de tanden van de kam afvegen met een vochtig doekje of tissue. Zie je zwarte korreltjes en rode vlekjes? Dat zijn volwassen vlooien en onverteerd bloed. Je kan ook regelmatig en preventief kammen. In beide gevallen ga je best naar de dierenarts. Hij of zij kan met zekerheid vaststellen waar je huisdier last van heeft en meteen een behandeling voorschrijven.
5. Vlooien bestrijden in huis
De meeste huisdieren hebben wel hun eigen mandje, deken of hok, maar ze grijpen maar al te graag de kans om bij jou in de zetel of op bed te springen. Let goed daar goed mee op want alle plekken waar jouw huisdier graag zijn stempel op drukt, zijn echte hotspots voor vlooien.
Hoe hou je je huis vrij van vlooien en hoe kan je vlooien bestrijden?
1. Stofzuigen
Heb je een hond of kat in huis? Dan begrijp je dat een goede stofzuiger de investering waard is. Kies een exemplaar met een goede filter die je eenvoudig kan schoonmaken en niet snel verstopt geraakt. Schrikt jouw huisdier snel van lawaai, dan is een draadloos en stil model een goed idee. Kies een model met verschillende kopstukken, dan kan je meteen de zetel, mandjes en tapijten grondig stof- en haarvrij maken. Er bestaan ook toestellen specifiek ontworpen voor huisdieren, maar er zijn genoeg andere soorten stofzuigers die jouw leven met hond en kat al een stuk aangenamer zullen maken.
Omdat vlooien warme, donkere plekken verkiezen, besteed je best wat extra aandacht aan de favoriete plekjes van je huisdier en vergeet niet onder meubels te stofzuigen. Rijden je huisdieren soms mee in de auto of caravan, heb je dekens of spullen vervoerd of wil je extra voorzichtig zijn? Stofzuig en reinig de binnenkant van je auto of caravan ook.
2. Vlooienspray voor in huis
Er bestaat vlooienspray voor je interieur waarmee je alle gestoffeerde meubelen, tapijten en mandjes kan behandelen na het stofzuigen. Twijfel je of dit vlekken zal geven? Probeer een klein stukje met het product te bedekken op een plek die je niet ziet en wacht enkele uren.
3. Wassen op 60°C
Was al het beddengoed van je huisdier en gezinsleden op 60°C. Gebruik daarvoor geen wasmiddelen, maar enkel een scheut witte huishoudazijn. Dat maakt het hygiënisch schoon zonder toegevoegde stoffen en geuren, waar katten en honden gevoelig voor zijn. Als je tapijten en kussens ook kan wassen, doe je dat beter ook. Als er sprake is van een vastgestelde vlooienplaag in huis, kan je met de donsdekens en andere grote wasbare stoffen items eventueel naar de wasserette gaan. Daar hebben ze grote wasmachines en droogkasten waar dit vaak beter in lukt dan thuis.
Was ook het speelgoed van je hond of kat. De meeste stoffen speeltjes zoals touwen kunnen mee in de wasmachine, gooi plastic of rubber speelgoed in de vaatwasmachine en ander speelgoed kan je best af en toe vervangen.
6. Je huis proper houden
Je kan het eenvoudiger maken om je huis proper te houden, door enkele slimme trucjes toe te passen. Met deze tips houdt je vlooien beter buiten en voorkom je dat ze zich kunnen nestelen in jouw huis:
1. Leg een oude handdoek en kam bij de voordeur
Na de wandeling kan je je hond meteen grondig afwrijven en snel controleren op teken en vlooien. Gooi de handdoek meteen in de was op 60°C.
2. Leg een waterafstotende placemat onder de voederbakken
Een placemat uit plastic is eenvoudig af te wassen samen met de voederbakken. Zo neem je meteen alle bacteriën en eventuele vlooieneitjes weg. Je bespaart meteen je tegels of parket een hoop schade op de lange termijn.
3. Een slim geplaatste kattenbak
Katten schoppen al eens wat korrels over de rand en een kattenbak is op zichzelf al niet de properste plek in huis. Dat is niet erg, maar het is een slim idee om er een wasbare mat of placemat onder te leggen. Zo is het gemakkelijker om snel alles op te kuisen. Blijft de viezigheid liggen, bestaat de kans dat je huisdier of gezinsleden vlooieneitjes en andere bacteriën verspreiden door erlangs te stappen.
Je ziet dat je met voldoende regelmaat het ergste kan voorkomen. Wil je meer weten over hoe je het fris en gezond houdt in huis? Vraag steeds vrijblijvend advies aan je COOP-apotheker over hoe je je gezin en dier beschermt tegen teken, vlooien en andere insecten.